IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Еврокризата още не си е отишла

Съществува риск пазарната несигурност да се завърне през лятото, предупреждават инвеститори

23:07 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch: Еврокризата още не си е отишла

По-голямата част от европейските инвеститори все още не вярват, че еврокризата е приключила. Слабите перспективи за растеж са най-големият проблем, показва проучване на рейтинговата агенция Fitch, цитирано от Wall Street Journal.


Инвеститорите, които имат съмнения относно устойчивостта на текущата сила на финансовите пазари, са разделени на два лагера: 29 процента говорят за краткосрочен период на успокоение за пазарите, а 30 процента смятат, че предвид слабите икономически перспективи ралито е неоснователно.

Останалите 41% от анкетираните смятат, че най-лошото от кризата вече е преодоляно с подкрепата на политиката на ЕЦБ. Финансовите пазари в Европа са се развили значително след пропадането си и през последните седмици записаха нови рекорди. За това спомага и обещанието на Европейската централна банка да направи всичко, за да предотврати разпадането на еврозоната.

Но основните икономически показатели остават скромни: брутният вътрешен продукт на 17-те държави от еврозоната се очаква да спадне с 0,4 на сто през 2013 г., показват данни на Евростат. Равнището на безработица през март е 12,1%.

Ако ралито на финансовите пазари „не се поддържа от икономическа стабилизация и процеса към преминаване към банков съюз, съществува риск пазарната несигурност да се завърне през лятото, както се случи през 2012 г. и 2011 г.", казва Fitch.

Индикация за липсата на доверие в икономическата ситуация е фактът, че анкетираните смятат инфлацията за малко вероятна. Само 9% виждат голям риск в едно поскъпване, а според 29 на сто по-страшна е една евентуална дефлация. 86 процента се тревожат от продължителна рецесия, В предишното проучване този дял бе едва 69 на сто.

Fitch е провела проучването си в началото на април сред инвеститори, които управляват ценни книжа с фиксиран доход за общо 8,6 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още