IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ хвали икономическия напредък в Гърция

Избягването на данъчното облагане обаче остава сериозен проблем, а при съкращенията в публичния сектор се разчита на доброволно оттегляне, констатират от фонда

23:09 | 06.05.13 г.
МВФ хвали икономическия напредък в Гърция

Затъналата в дългове Гърция е осъществила напредък по отношение на своите финанси, но страната трябва да се бори по-успешно с избягването на плащането на данъци, обявиха от Международния валутен фонд, цитирани от BBC.

В поредния си доклад след посещението на негови представители в страната от фонда посочват, че тя е осъществила „изключителен“ напредък в понижаването на бюджетния си дефицит от 2010 г. досега.

МВФ, който е сред международните кредитори на Гърция, осигуряващи спасителните пакети за страната, изтъква, че „прословутият“ въпрос с избягването на данъчно облагане остава голям проблем. От финансовата институция добавят, че съкращенията на служители в публичния сектор все още вървят прекалено бавно.

Понижаването на бюджетния дефицит и увеличаването на конкурентоспособността на икономиката бяха ключови условия за отпускането на спасителните пакети на обща стойност 240 млрд. евро от страна на Европейския съюз и МВФ.

„Напредъкът при фискалния баланс е изключителен при всякакви сравнения на международно ниво“, се подчертава в документа. „Гърция е осъществила и значителен пробив в изоставането си по отношение на конкурентоспособността“, пише още там.

Авторите на доклада обаче добавят, че „незадоволителните“ структурни реформи означават, че свиването на дефицита е постигнато главно чрез съкращаване на работни места и заплащане, което е довело до „неравномерно разпределяне на бремето от извършваните корекции“.

Според тях за справянето с „прословутото избягване на данъчно облагане“ е направено „много малко“, като богатите и самонаетите „просто на плащат своя справедлив дял“, докато мерките на строги икономии засягат повече заплащането или пенсиите на служителите в публичния сектор.

От фонда призовават правителството на страната да осигури по-голяма независимост на данъчната администрация, за да облекчи реформирането на системата.

Колкото до съкращаването на служителите в публичния сектор от МВФ отбелязват, че Гърция е прекалено зависима от доброволното оттегляне. „Табута по отношение на задължителните уволнения трябва да бъде преодоляно“, се подчертава в доклада.

През миналия месец гръцкият парламент прие закон, който ще позволи да бъдат уволнени 15 000 служители в цивилния публичен сектор. Но според условията на плана за спасителната помощ, съгласуван през ноември, страната трябва да съкрати 150 000 работни места в публичния сектор между 2010 и 2015 г., което представлява около една пета от всички заети там.

Принудителните уволнения са чувствителен въпрос в Гърция, където безработицата достигна 27,2%, а икономиката е в рецесия за шеста поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още