IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Проблемите на Кипър няма да имат силно икономическо отражение върху Гърция

Международните кредитори хвалят страната, а премиерът вече заговори за икономическо възстановяване, вместо за напускане на еврозоната

18:06 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Проблемите на Кипър няма да имат силно икономическо отражение върху Гърция

Кризата в Кипър, разтърсила пазарите в началото на пролетта заради сложния процес на съгласуване на външната финансова подкрепа, няма да окаже сериозно икономическо влияние върху нейната съседка и доскоро най-проблемна държава в еврозоната – Гърция, смятат от Европейската комисия, цитирани от РИА Новости.

„Прякото търговско влияние върху Гърция най-вероятно ще бъде ограничено, тъй като едва 4,8% от износа на страната през 2012 г. е бил за Кипър. Като цяло износът осигурява само около една четвърт от гръцкия БВП“, се посочва в отчет на програмата за спасяване на Гърция от фалит, публикувана от ЕК.

В края на април след почти година на преговори, Европейският съюз и Международният валутен фонд съгласуваха спасителен финансов пакет за Кипър, пострадал от кризата в Гърция, на стойност 10 млрд. евро, или над половината от брутния вътрешен продукт на страната.

В замяна на отпусканите кредити Кипър се съгласи да ликвидира втората банка по пазарна капитализация в страната Cyprus Popular Bank (позната и под местното си наименование Laiki), да преструктурира най-голямата си кредитна институция Bank of Cyprus чрез изземване на процент от негарантираните депозити на стойност над 100 000 евро и да приложи мерки за оптимизиране на бюджета си. В момента правителството прилага ограничения върху движението на капитали, за да не подложи финансовата система на средиземноморския остров на още по-голямо сътресение.

От изпълнителния орган на Европейския съюз напомнят, че филиалите на кипърските банки в Гърция бяха изключени от процеса на преструктуриране на банковата система на острова. От комисията смятат, че гръцките компании и населението на страната не са били особено тясно свързани с кипърските банки.

Според отчета на комисията Гърция като цяло изпълнява програмата за възстановяване на икономиката, която е част от условията на международните кредитори за отпускане на поредните траншове от спасителната помощ. Отчетът е подготвен на базата на посещенията на представителите на „тройката“ кредитори (ЕС, МВФ и Европейската централна банка), осъществени между 27 февруари и 11 април.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още