IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите в еврозоната получиха рязък тласък от ЕЦБ

Банките насочват парите си към инструменти, които носят доходност, на фона на спекулациите за отрицателни лихви по депозитите на банката

15:58 | 03.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облигациите в еврозоната получиха рязък тласък от ЕЦБ

Пазарът на държавни облигации в еврозоната получи нова подкрепа, която доведе до силен ръст на интереса към дълговете на страните от периферията на валутния съюз. Този път тласъкът на цените дойде от спекулациите, че Европейската централна банка може да свали лихвите по депозитите, които търговските банки държат при нея, под нулата, пише Wall Street Journal.

Цената на облигациите на Гърция, Италия и Испания се повиши рязко днес, което смъкна доходността им значително. Повод за това дадоха вчерашните коментари на ръководителя на ЕЦБ Марио Драги, който остави отворена вратата за нови понижения на основните лихвени проценти в еврозоната.

Както е известно, вчера ЕЦБ понижи основния лихвен процент във валутния съюз до 0,5 на сто. Сега спекулациите са, че следващата стъпка на Драги ще е насочена към парите, които търговските банки държат в ЕЦБ. Досега по тях се изплащаше минимална лихва от 0,25 на сто, но в момента процентът е нула.

Именно нулевият процент насочва парите към пазара в търсене на доходност, коментират анализатори. Доходността на дълговете на Франция, Холандия, Австрия и Белгия се смъкна до рекордно ниско ниво, а при двугодишните германски книжа тя вече е доста под нулата. Това на практика означава, че инвеститорите плащат на Германия за привилегията да притежават неин дълг.

Доходността по испанските десетгодишни облигации днес падна под 4 на сто за пръв път от септември 2010 година, подобна е и ситуацията при италианския дълг, който се търгува при най-ниската доходност от октомври 2010 година досега. Емисиите се търгуват при доходност от съответно 3,94 и 3,74 на сто.

„Един от най-важните ефекти ако ЕЦБ прибегне до негативни лихви ще е за периферията. А това е бичи аргумент. На практика инвеститорите ще трябва да преместят парите си от парични фондове към облигации. Второ, ще има купувачи на облигации с негативни лихви в Германия, което ще принуди мнозина да потърсят облигации извън ядрото на еврозоната, като например испански и италиански”, обясняват от Royal Bank of Scotland в писмо до своите клиенти.

Цената на облигациите на страните от еврозоната се повиши значително в последните месеци заради ангажимента на ЕЦБ да направи всичко по силите си, за да спаси еврото и да разсее страховете за бъдещето на еврозоната.

В миналото от ЕЦБ посочваха понижението на лихвата по депозитите на банките като контрапродуктивно заради ефектите, които това би имало върху паричния пазар и нагласата към спестяване.

Днес един от ръководителите на институцията – австриецът Еваллд Новотни, посочи, че това е „чувствителен въпрос”, който се нуждае от повече анализ за евентуалните последствия, отколкото е правен досега.

„Макар този коментар да изглежда като неочаквано отворен към идеята, ние продължаваме да вярваме, че летвата за действия в тази насока е по-висока, отколкото например за ново понижение на основния лихвен процент – основно заради непредсказуемите последствия. Коментарът на Новотни също насочва в такава посока”, посочват от BNP Paribas.

„Поднесен така, този сценарий не може да бъде изключен напълно с оглед трудностите, които ръководството на ЕЦБ има за постигането на споразумение за допълнителни неконвенционални мерки, които според някои от членовете на банката минават отвъд границите на монетарната политика”, пишат от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Когато и последният възможен ход вече е отигран ....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много скоро икономиката в Европа напълно ще спре и само някакви *** ще си разменят хартийки с различна доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още