IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Проблемите на Кипър няма да имат силно икономическо отражение върху Гърция

Международните кредитори хвалят страната, а премиерът вече заговори за икономическо възстановяване, вместо за напускане на еврозоната

18:06 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Проблемите на Кипър няма да имат силно икономическо отражение върху Гърция

„Гърция продължава да напредва в изпълнението на втората програма за възстановяване на икономиката. Състоянието на държавните финанси постепенно се подобрява, важните структурни реформи се осъществяват на практика, но въпреки това са необходими допълнителни усилия за реализиране на забавящата се реформа на държавното управление“, се посочва в документа.

Целите за бюджетния дефицит за 2012 г. са изпълнени, а Гърция е приела и необходимите мерки за запушване на дупката в бюджетите за 2013 и 2014 г. и за достигане на планираното ниво на първичния бюджетен дефицит, се добавя там.

Междувременно гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от Ройтерс, приветства добрите думи на международните кредитори и подновения интерес към силно обезценените акции и облигации на страната.

Макар признаците за икономическо възстановяване да са слаби, Гърция най-накрая успява да привлече част от евтиното финансиране, излято от големите централни банки и подхранващо бума на инвестициите на пазарите на акции и облигации. Доходността по гръцките държавни облигации е на 3-годишно дъно, а фондовата борса изкачи двугодишен връх, подпомогната от похвалите на международните кредитори за усилията на правителството в прилагането на програмата, срещу чието изпълнение страната получава спасителната помощ.

„Доскоро мнозина анализатори смятаха, че Гърция е загубена кауза. Доказахме, че грешат“, каза Самарас в реч в китайската столица Пекин, където е на посещение. „Повечето от тях сега са свидетели не на излизането на Гърция от еврозоната (Grexit), а на възстановяване на гръцката икономика (Greekovery)“, изтъкна той. „Гърция неотклонно убеждава все повече и повече, че е на път да се превърне в истински пример за успех“, добави премиерът.

Гръцката икономика обаче остава в рецесия за 6-та поредна година, безработицата е на рекордно високото ниво от 27%, а стандартът на живот се понижава заради орязването на заплатите и пенсиите.

„Примерът за успех на Самарас обижда младежите в страната, 70% от които са безработни", заяви Йоргос Ваременос, депутат от основната опозиционна коалиция Сириза, пред гръцката телевизия Skai TV.

Интересът на инвеститорите към Гърция бе съживен през тази седмица, след като в четвъртък международната рейтингова агенция Fitch повиши кредитния рейтинг на страната с една степен до В- от ССС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още