IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на ЕС приеха мерки за борба с ДДС измамите

Новият режим ще действа временно до 2018 г., като дотогава Европейската комисия ще трябва да подготви постоянен режим за ДДС

20:21 | 21.06.13 г.
Финансовите министри на ЕС приеха мерки за борба с ДДС измамите

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) приеха пакет от мерки за борба с измамите с ДДС, предаде Bloomberg. Така те изпълниха призива на лидерите на ЕС да приемат мерките срещу ДДС измамите до края на този месец като част от план в 10 точки за справяне с укриването и избягването на плащането на данъци.

“Измамите с ДДС в Европа струват буквално милиарди, ако не и трилиони, и действия се очакваха от доста време”, коментира пред репортери след заседанието на ЕКОФИН ирландският финансов министър Майкъл Нуунан.

По-строгите регламенти имат за цел да пресекат схемата, при която стоките се търгуват бързо между различните доставчици с цел избягване плащането на ДДС. Правилата ще засегнат предимно търговията с мобилни телефони, таблети и преносими компютри, игрови конзоли, газ и консумативи за енергийния сектор, както и суровини и селскостопанска продукция, основно пшеница, при която са засечени най-много случаи на ДДС измами.

Министрите подкрепиха и приемането на механизъм за бързо реагиране за справянето с конкретни случаи на ДДС измами. В момента законодателството изисква да се получи одобрение за действия от всички държави-членки, което често отнема месеци.

Новият режим ще действа временно до 2018 г., като дотогава Европейската комисия ще трябва да подготви постоянен режим за ДДС, който да влезе в действие.

“Приемането на пакета за ДДС измами ще гарантира, че държавите-членки ще могат да реагират по-бързо и ефективно на измами с ДДС, които струват на публичните бюджети няколко милиарда евро всяка година”, посочи в изявление еврокомисарят по данъчните въпроси Алгирдас Шемета.

Това е важна стъпка преди заседанието на Г-20 през септември, когато също се очаква да се приемат промени в данъчните закони в глобален план, допълва той.

Шемета подчерта, че напомняне, че действията на национално равнище е ключов фактор за колективния успех в борбата с данъчните измами, укриването и избягването на плащането на данъци.

В рамките на форума в Люксембург българският финансов министър Петър Чобанов е разговарял с кипърския си колега за възможностите за предоставяне на информация с цел проверка на офшорни фирми, собственост на български граждани, съобщиха от финансовото министерство. Чобанов обеща да предприеме действия за повече прозрачност още преди няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още