IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК нареди на 5 страни да въведат ново законодателство срещу избягване на данъци

Италия, Полша, Белгия, Гърция и автономните финландски Оландски острови рискуват съдебна процедура при неизпълнение на нареждането в срок от 2 месеца

17:57 | 20.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕК нареди на 5 страни да въведат ново законодателство срещу избягване на данъци

Европейската комисия уведоми 5 държави-членки на Европейския съюз, че трябва да приведат в действие новото европейско законодателство, създадено за борба с избягването на данъчно облагане през следващите два месеца, в противен случай рискуват срещу тях да бъде задействана съдебна процедура, съобщи Ройтерс.

ЕК отправи предупреждението към Италия, Полша, Белгия, Гърция и автономните финландски Оландски острови.

Действията на комисията идват на фона на нарастващия обществен гняв срещу големите компании с международна дейност и богаташите, които плащат ниски или никакви данъци, припомнят от агенцията.

Новото законодателство изисква държавите да споделят информация помежду си за евентуални данъчни бегълци и установява срокове за скоростта на предоставяне на данните. Държавите не могат да откажат искания за споделяне на информация с аргумента, че данните са достъпни само за банките.

Държавите-членки на ЕС трябваше да започнат да прилагат законодателството от началото на 2013 г., припомнят от ЕК.

Петте страни разполагат с 2 месеца за отговор до изпълнителния орган на ЕС, иначе рискуват ЕК да се отнесе към Европейския съд в Люксембург, който разполага с правомощията да налага глоби за всеки ден, в който законодателството не е прилагано.

Избягването на данъчното облагане постоянно влиза в политическия дневен ред на ЕС, докато правителствата на отделните държави се мъчат да увеличат приходите в период на икономическо забавяне и да свият бюджетните си дефицити.

Европейският комисар за данъчните въпроси Алгирдас Шемета заяви през миналата седмица, че дори иска по-строги правила, които да налагат на банките да предоставят информация за клиентите си, давайки възможност на отделните страни да предприемат енергични мерки срещу избягването на плащането на данъци.

Отдавнашният защитник на банковата тайна Люксембург се съгласи да обменя информация за банковите сметки на поданици на държави-членки на ЕС от 2015 г., но високопоставени представители на страната спорят за вида на данните, които имат желание да предоставят.

Американската верига кафенета Starbucks се съгласи да плати във Великобритания още 20 млн. паунда данъци за миналата година, след като разследване на Ройтерс показа, че тя е уверила инвеститорите си, че страната е печеливш пазар, след като е обявила пред данъчните власти там, че оперира на загуба.

Разкритията, че други корпорации с огромни печалби като Apple и Amazon прехвърлят печалбите си към отделни световни региони, за да понижат данъчните си задължения, също разпалиха обществен гняв заради схемите за заобикаляне на справедливото данъчно облагане, предлагани от отделни държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
ГЛАДНИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА НАРОДИТЕ МРЪСНИ ПОЛИТИЦИ, САМИТЕ ТЕ КРИЕЙКИ МИЛИОНИ, СА НАХЪСАНИ ЗА ПО-СИЛНО ИЗТОЧВАНЕ НА НАРОДИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още