IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г8 прие декларация за обмяна на данъчна информация

Световните лидери искат опростяване и ускоряване на търговията между развиващите се икономики

17:33 | 19.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г8 прие декларация за обмяна на данъчна информация

Лидерите на страните от Г8 приеха декларация за повишаване на прозрачността и откритостта на търговията и справедливото данъчно облагане, съобщава агенция Интерфакс.

Държавите-членки отбелязват в декларация, че данъчните органи в целия свят трябва автоматично да обменят информация, за да се справят с широко разпространения проблем с укриването на данъци.

"Страните трябва да се променят правилата, които позволяват на компаниите да преместват приходи в чужбина, за да избягват плащането на данъци. Мултинационалните корпорации трябва да докладват на данъчните органи размера и мястото където заплащат данъци", се отбелязва в декларацията, състояща се от десет точки.

Освен това лидерите на Г8 отбелязват, че е необходимо да се знаят истинските собственици на компаниите, като данъчните и правоприлагащите органи трябва да имат лесен достъп до тази информация.

"Компаниите трябва да оповестяват информация за своите плащания към всички държавни органи, а правителствата следва да публикуват информация за доходите, получени от фирми", се отбелязва още в текста на декларацията.

Декларацията също така гласи, че сделките със земя, трябва да бъдат прозрачни в съответствие с законите за собственост на местно ниво. "Правителствата трябва да изоставят протекционизма и да разработят нови търговски споразумения, които да спомагат за увеличаване на заетостта и икономическия растеж в целия свят", отбелязват още лидерите на Г8.

В допълнение, трябва да бъдат ограничени ненужните бюрократични процедури по границите, както и да бъде опростена и ускорена търговията между развиващите се страни.

"Правителствата трябва да публикуват информация за закони, бюджети, разходи, статистики и правителствени споразумения ясно, разбираемо и достъпно, за да могат гражданите да следят работата им", се посочва още в текста.

Председател на срещата на високо равнище е британският премиер Дейвид Камерън. По-рано така наречените "коронни владения" на Великобритания – територии, които не са част от Обединеното кралство, но са под контрола на британската монархия – подкрепиха идеята за автоматичен обмен на информация относно данъчното облагане. Част от тези владения са островите Джърси, Гърнси и Ман.

"Беше много важно да се сложим собствената си къщата в ред. Това дава допълнително доверието в гласа на Великобритания, призовавайки за създаване на подходяща система за данъчно облагане и законодателството в тази сфера", отбелязва Камерън, цитиран от агенция Bloomberg.

Министър-председателят допълни, че Великобритания ще създаде свой собствен регистър на действителните собственици на фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Защото трябва да има познати хора , на които им "вярват" тъпанарите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Едно не ми е ясно - защо присъстват неизбирани бюрократи като Барозу и Румпой? Те коя нация представляват и кой ги е упълномощил да вземат решения?! Ако е ЕС, защо има представители на Франция, Италия, ОК и Германия?? Ако са представители на Икономически блок, защо няма представител на БРИКС? Както и да е.. Да не говорим че повечето икономики представени в Г8 , колкото и да са големи - са по малки от дълговете, които имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още