IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи план за борба с избягването на данъчно облагане

ЕС ще обменя автоматично информация за приходи от заплати, бонуси, застраховки, пенсии, имоти, дивиденти и капиталови печалби

17:25 | 12.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейският комисар Алгирдас Шемета. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Европейският комисар Алгирдас Шемета. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия търси начини за засилване на борбата с избягващите данъчно облагане в Европейския съюз чрез искането си правителствата на отделните държави-членки автоматично да обменят информация за широк кръг финансови приходи, получени в тях от чужденци, съобщи BBC.

Ако се осъществи, планът ще предостави на ЕС най-мащабната подобна система в света, твърдят от ЕК. Тя ще обхваща приходи от работно възнаграждение, бонуси, застраховки, пенсии, имоти, дивиденти и капиталови печалби.

През следващата седмица представители на Г-8 ще се срещнат в Северна Ирландия, за да обсъдят мерки в световен мащаб срещу избягването на данъчно облагане и прането на пари. От ЕС обявиха, че на срещата ще настояват за разпространяването на подобна система за обмен на информация в целия свят, което според представители на общността ще помогне и на развиващите се страни да наберат повече средства от данъци.

Планът на ЕК ще надгради настоящия обмен на подробности за спестяванията на чужденци в дадена държава.

„С днешното предложение държавите-членки ще бъдат по-добре оборудвани при оценката и събирането на дължимите данъци, а ЕС ще бъде позициониран по-добре по отношение на настояването си за по-високи стандарти в доброто управление на данъците в световен мащаб“, заяви отговарящият за данъците европейски комисар Алгирдас Шемета.

„Това ще бъде поредното мощно оръжие в нашия арсенал за предприемането на силна атака срещу избягването на данъчно облагане“, добави той.

Избягването на данъчно облагане представлява незаконно укриване на приходи и други подлежащи на данъци активи, осъществявано обикновено чрез преводи на средства по банкови сметки извън съответната държава и без знанието на страната, в която би трябвало да бъдат обложени.

Автоматичната обмяна на информация означава, че държавите-членки ще събират данни за приходите, получени в тях от чужденци и впоследствие ще ги изпращат на властите в страните, чиито поданици са получателите, за да бъдат обложени със съответния данък.

Обменът ще бъде осъществяван чрез защитена информационна система, така че да бъде спазено напълно европейското законодателство за неприкосновеност на личните данни.

Планът за обмен на информацията трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Защо ми се струва, че живеем, за да плащаме данъци!Големите не плащат, то е ясно, за какво поддържат тия големи адвокатски кантори, но малките, ........, майка плаче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Те идват за парите ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още