IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС автоматично ще обменят банкови данни

Лидерите на ЕС се споразумяха за мерки, насочени срещу избягването на данъци, включително и агресивното данъчно планиране на мултинационалните компании

21:11 | 22.05.13 г.
Държавите от ЕС автоматично ще обменят банкови данни

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са се договорили за няколко мерки, с които да ограничат избягването на данъци, предават световните агенции.

Съгласно споразумението до края на годината трябва да бъде довършена директивата, която регламентира автоматичния обмен на данни за депозитите между всички държави-членки на ЕС, съобщи президентът на общността Херман ван Ромпой. Така данъчните власти в страните ще научават лесно какви доходи от лихви получават техните граждани от банковите им депозити в други държави от съюза.

Целта е директивата да започне да се прилага на практика от 2015 г., съобщава Ройтерс.

Финансовите министри на държавите от ЕС ще трябва до края на юни да предприемат серия от мерки, за да елиминират схемите за измами с ДДС. В тази връзка ще започнат и преговори с европейските държави, които не членуват в общността – Швейцария, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино, с които ще се обсъдят и стандарти за споделяне на данни за доходите, допълва АП.

Лидерите на ЕС съобщават и за напредък при съгласуването на политиките за справяне с агресивното данъчно облагане от страна на мултинационалните компании, но не дадоха повече подробности. Този въпрос Съветът на ЕС ще обсъди пак към края на годината.

“Постигнахме споразумение сравнително бързо, но този момент не може да се сравнява с който и да било друг в миналото, тъй като Европа страда от безпрецедентна криза”, коментира ван Ромпой след срещата. “Осъзнаваме, че трябва да действаме, защото така е справедливо, защото днес имаме много по-голяма нужда от приходите, отколкото преди”, допълва той.

“Това, което правим с директивите в областта на спестяванията, и това, което планираме да направим с автоматичния обмен на информация, също е безпрецедентно, само че не можем да говорим точно сега по този въпрос, трябват ни месец-два”, каза още президентът на ЕС.

“Убеден съм, че има силна воля не само от политическите лидери, а и от европейците да се върви напред и данъчните измами да се атакуват на световно ниво”, заключи той.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призна още веднъж за законодателните пропуски в областта на данъчното облагане и призова да се работи в посока тяхното поправяне, за да се избегне агресивното данъчно планиране.

“Борбата с данъчните измами не е насочена срещу конкурентоспособността. Тези, които си мислеха, че могат да се уповават на данъчните убежища, сега трябва да разберат, че безнаказаността приключи, непрозрачността също, и има сериозен риск да бъдат идентифицирани. Затова е разумно да се декларират доходите си в страната, където се предполага, че плащат данъци”, коментира Барозу.

Той допълни, че компаниите могат да се установяват където си поискат в Европа, но че трябва да се хармонизират данъчните правила, за да не може фирмите да основават решението си за базиране в конкретни държави заради оптимизацията на данъците.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че европейските лидери ще работят в посока компаниите да плащат повече на страните, в които се базират. Британският премиер Дейвид Камерън допълни, че лидерите на ЕС имат реалната възможност да “съборят стените на корпоративната тайна”, като настояват за международен стандарт за автоматичен обмен на данни между данъчните власти, както и за бърза реформа на международните правила за данъчно облагане, така че те да отразяват по-адекватно глобализираната икономика.

“Нека да е ясно - най-доброто решение е да се създадат тежки общи правила и стандарти, според които всички мултинационални компании да имат пълен и справедлив принос”, заключи Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още