IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу призова държавите от ЕС автоматично да обменят данни за доходите

Европарламентът прие да бъде подготвен "черен списък" с данъчните убежища, а участниците в обществени поръчки ще се проверяват щателно за данъчни нарушения

15:22 | 21.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барозу иска нито един данъкоплатец да не бъде изпуснат от поглед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барозу иска нито един данъкоплатец да не бъде изпуснат от поглед. Снимка: Ройтерс

Държавите от Европейския съюз да започнат автоматично да обменят данни за доходите от 1 януари 2015 г., призова председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в реч в Европейския парламент, съобщи ВВС.

Барозу ще отправи това предложение на европейските лидери, които се събират утре в Брюксел, за да дискутират данъчната политика, по-ефективното събиране на данъците и борбата с укриването и избягването на плащане на данъци.

И в момента държавите от ЕС обменят автоматично данни за доходите от заетост, както и пенсионна и осигурителна информация, но трябва да включат „всички видове доходи, включително дивидент и увеличение на капитала“, коментира председателят на Еврокомисията.

Той посочи, че би искал автоматичният обмен на данни да стане общоприет международен стандарт.

Избягването на данъците е коствало на държавите от Европейския съюз (ЕС) 1 трлн. евро годишно – повече, отколкото се харчи за здравеопазване в общността, посочи Барозу.

„Как да обясним на честните домакинства и бизнеси, които въпреки че се чувстват притиснати, продължават да си плащат данъците, че има други членове на обществото, които избягват да го правят“, коментира председателят на ЕК. По думите му „1 трлн. евро е огромна сума, която просто е изтекла“.

На най-силен натиск да облекчи банковата тайна ще бъде подложена Швейцария, особено след скандалите с гръцки и френски политици, за които се оказа, че имат сметки в швейцарски банки, отбелязва медията.

Миналата седмица финансовите министри на държавите от ЕС се споразумяха да започнат преговори с Швейцария, както и с Лихтенщайн, Монако, Андора и Сан Марино, за обмен на банкова информация.

Днешният дебат в Европарламента се състои само ден, след като премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова британските отвъдморски територии „да си подредят къщичката“ и да подпишат международните данъчни споразумения.

Евродепутатите на свой ред призоваха страните-членки да се обединят и да намалят наполовина несъбраните данъци годишно. Депутатите настояват правителствата да приемат инструменти за ограничаването на данъчните убежища, да затворят вратичките за избягване на данъци и да противодействат на агресивното данъчно планиране, посочва се в приета днес резолюция.

„Имаме нужда от обща платформа за обмен на данъчна информация през следващите години, както и данъчни системи, които да допринасят за икономическия растеж. Имаме нужда не от по-големи данъци, а от това повече хора и компании да си ги плащат“, коментира Илдико Гал-Пелц от ЕНП, Унгария.

Евродепутатите освен това приеха да бъде изготвен „черен списък“ на данъчните убежища, както и обща дефиниция и общи критерии на понятието „данъчно убежище“. Предвижда се освен това на кандидатите по обществени поръчки да се правят проверки за данъчни нарушения, а властите ще могат да прекратяват договорите, ако изпълнителят последователно нарушава данъчните си задължения, посочва се още в резолюцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Отчаяните правителства прибягват до отчаяни мерки. Скоро всички ще работим за правителството, както в "доброто" старо време и ЕС ще може да се преименува на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още