IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски офшорни зони се съгласиха на повече прозрачност

Джордж Озбърн изтъква, че споразумението помага за борбата със сивите финанси и укриването на данъци

18:49 | 02.05.13 г.
<p>
	Залез над Seven Mile Beach, Джордж Таун, Кайманови острови. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залез над Seven Mile Beach, Джордж Таун, Кайманови острови. Снимка: Ройтерс

Британски отвъдморски територии със статут на данъчни убежища се поддадоха на натиска за повече прозрачност – решение, което правителството в Лондон окачестви като повратна точка в борбата с укриването на данъци и сенчестите финансови транзакции, съобщава Financial Times.

Британското финансово министерство обяви, че Ангуила, Бермудските острови, Британските вирджински острови, Монсерат и островите Търкс и Кайкос са последвали примера на Каймановите острови като са се съгласили автоматично да споделят информация с Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Британският финансов министър Джордж Озбърн изтъква, че „споразумението представлява стъпка напред в борбата с нелегалните финанси и укриването на данъци“.

Той призовава и други правителства да последват този пример, за да бъдат премахнати „скривалищата на тези, които искат да не плащат данъци и да укриват активите си“.

По силата на взетото решение шестте британски отвъдморски територии ще изпращат автоматично на петте европейски страни подробни данни за притежатели на банкови сметки, съдържащи име и фамилия, адрес, дата на раждане, банкови сметки, детайли за транзакции и размер на постъпващите средства.

Великобритания обяви войната с "данъчните убежища" за един от приоритетите на своето председателство на Г-8, което продължава до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още