IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия и Люксембург се готвят да облекчат правилата за банковата тайна

Двете страни са единствените държави-членки на ЕС, които досега отказваха автоматичен обмен на информация за вложителите

16:12 | 10.04.13 г.
Австрия и Люксембург се готвят да облекчат правилата за банковата тайна

В опит да се справят с укриването на данъци Австрия и Люксембург се готвят да облекчат правилата за банковата тайна, което би позволило на другите държави от Европейския съюз да имат достъп до сметките и личните данни на вложителите от техните страни, съобщава FT.

Данъчните убежища отново попаднаха под силен натиск, след като миналата седмица изтекоха данни за самоличността на хиляди вложители, които са крили доходи, за да избегнат плащането на данъци. Преди това обаче се разгоря скандал във Франция, след като бившият министър на бюджета Жером Каюзак призна за тайна банкова сметка в Швейцария.

Канцлерът на Австрия Вернер Файман съобщи, че страната му е готова да преговаря за предоставянето на информация за гражданите на Европейския съюз с офшорни сметки. Той обаче обеща самоличността на австрийските вложители да остане в тайна.

„Ние сме готови да преговарят за автоматичен обмен на данни по отношение на сметките на чужденците в Австрия, както поиска ЕС“, коментира Файман. „Досега Австрия предоставяше данни само по сигнали за нарушения. това обаче не е достатъчно. Трябва да действаме по-бързо и по-агресивно в борбата срещу данъчните измами“, допълни той.

Мнението му рязко контрастира с позицията на финансовия министър на Австрия Мария Фектер. Преди дни тя заяви, че „ще се бори като лъв“ за запазването на банковата тайна. „В нашата конституция неприкосновеността на личния живот и защитата на данните има много висок приоритет“, посочи Фектер.

Междувременно финансовият министър на Люксембург Люк Фриден съобщи, че страната му ще дискутира възможностите за облекчаване на правилата за банковата тайна и укрепването на сътрудничеството с данъчните органи в ЕС за борба с измамите. „Люксембург не разчита на клиенти, които искат да спестят данък“, коментира Фриден в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Австрия и Люксембург са единствените държави-членки на ЕС, които досега отказваха автоматичен обмен на информация за вложителите. Сега обаче двете страни се опитват да защитят репутацията на финансовия сектор, като демонстрират желанието си да бъдат по-отворени що се отнася до данните за вложителите.

„Силно приветствам идеята на Люксембург за повече откритост и за автоматичен обмен на информация, дори ако това се забави", коментира в тази връзка данъчният еврокомисар Алгирдас Шемета.

Изданието припомня, че петте най-големи европейски икономикипостигнаха споразумение във вторник за по-нататъшно засилване на сътрудничеството по борбата с укриването на данъци. Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания ще разширят обмена на информация, като включат и по-широк кръг от финансови операции, а не само депозитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още