IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийци теглят парите си от банките в Люксембург от страх за данъчни проверки

Данъчната амнистия на белгийското правителство е довела до изтеглянето на над 180 млн. евро от сметки на белгийци в Люксембург за три месеца

12:15 | 09.04.13 г.
Белгийци теглят парите си от банките в Люксембург от страх за данъчни проверки

Белгийски граждани изтеглят от люксембургските банки необявени финансови средства, опасявайки се от данъчни проверки в родината си, съобщава белгийският вестник  Libre Belgique, цитиран от РИА Новости.

По данни на изданието през първите 3 месеца на 2013 г. белгийци са изтеглили от банки в Люксембург не по-малко от 180 млн. евро, като за 2012 г. сумата достига 539 млн. евро.

В неделя в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден обяви готовността на властите в страната, които до момента отстояваха необходимостта от запазване на тайната на влоговете, да смекчат позицията си и да се съгласят на по-широк обмен на информация за банковите сметки с данъчните власти на държавите-членки на Европейския съюз.

Правителството на Белгия утвърди през декември 2012 г. данъчна амнистия, която по-конкретно е насочена срещу мащабното избягване на данъчното облагане и най-вече срещу онези, които целенасочено са избягвали данъчното облагане. За тях е определена глоба от 35% върху сумата на доброволно разкритите необявени активи.

Белгийските власти се надяват, че прилагането на данъчната амнистия ще даде възможност през настоящата година в държавния бюджет да постъпят около 600 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още