IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Най-голямото данъчно убежище в света всъщност е в САЩ – в щата Делауеър

17:03 | 06.05.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

От Валери Ценков

Чудя се ще остане ли в историята 4 април 2013: датата, на която гръмна OffshoreLeaks? Под това досадно име се крие най-мащабното глобално разследване на една система, широко използвана за укриване на данъци, пране на пари и финансиране на терористични групировки. Включва 2,5 млн. документа, или 250 гигабайта информация – колкото половин милион библии. В тях са засегнати 122 000 офшорни фирми от 140 страни, 130 000 бизнесмени, 12 000 консултанти, банкери и юристи.

Когато говорим за офшорки, е важно да започнем с едно уточнение: те не са изрично незаконни. Но досега правителствата по света бяха безсилни да се справят с този съмнително легален начин за укриване на данъци, пране на пари и легализиране на мръсен бизнес. Защото, за да могат да водят легална битка с тях, трябваше да разполагат с банкови сметки, имената на титулярите по сметките и на истинските собственици на фирмите. От 4 април 2013 те вече ги имат (или поне на значителна част от тях). А възможността да надникнем в този мистериозен свят предлага повече изненади, отколкото бихме допуснали. 

Първата от тях е, че невинаги офшорните центрове вървят в комплект с палми, яхти, плажове и тропически бриз. Всъщност най-голямото данъчно убежище в света изобщо не е offshore – "отвъд брега". Напротив, то се намира в самото сърце на една от най-строгите системи за събиране на данъци в света – Съединените американски щати, и се нарича Делауеър. Това е родният щат на милионерската династия Дюпон, на бройлерите и на американския вицепрезидент Джо Байдън.

Но е още по-известен като предпочитаната офшорна зона в света. Главният град - Уелмингтън  - има само 80 000 жители. Тук обаче са представени 80% от всички големи световни компании - Google, Apple, General Motors, Coca-Cola, American Airlines, Cargill, KFC, Verizon, JPMorgan Chase, Wal-Mart, HSBC, ABN Amro, Barclays, Credit Suisse, Lloyds, ING,  Deutsche Bank, Allianz, Daimler, E.On, Adidas, VW, BMW, Lufthansa, Bosch... Всички те са регистрирани в Corporation Trust Center – една безлична двуетажна сграда на North Orange Street номер 1209. В тази неугледна постройка, която прилича повече на гараж, на книга се помещават над 200 000 международни фирми. Ако им разпределим наличната площ, ще им се падне по-малко от една пощенска картичка. Но повече не им и трябва.

Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Задължително гласуване/виж Австралия/, ако негласуваш - данъкСилен прогресивен данък не с 3 стъпала, а с 80 на всеки 1000лв +1% От там - Силна, богата държава, която харчи над 50% от БВП и криза няма да имаЕфективен затвор Една седмица затвор за неплатен данък в размер на 1 мин.заплатаНационализация на всички Натурални монополи/Вода, Ток, Тец, Поща, Пътища, Мостове, Транспорт - жп, градски и междуградски, природни ресурси, държавни болници, градини до университети и т.н/Обвързване на мин.заплата с инфлацията/индексиране на 6 месеца/ същото се отнася и за пенсиитеНова изцяло затворена държавна пенсионна с-***. Всички приходи от този месец се разпределят пропорционално следващия месец/вън спекулата/Създаване на държавна банка, която да обслужва целия държавен и общински секторПенсиониране на 60 год за всички и безработица няма да имаБезплатно образование за всеки български гражданин от детската до докторатВсички работници трябва да бъдат на трудов договор, а не ЕТ подизпълнител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
....Политиците ни съдират от данъци и такси нас, шерпите, които сме им под ръка и на място, но не правят нищо за стигнат до парите в тези зони....Очевадно! Именно поради това съм радетел на вдигане на мин. заплащане у нас. Вижда се че има "излишни" пари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
stoiloff
преди 10 години
Костов! Ти който предаде нашите моничета в либия! Ти който дори допусна на глас да произнесеш, че може да са виновни, и заедно с онази некадърна марионетка секретарка, ги изоставихте да гният и да се гаврят с тях. Ти който се опита да унищожиш СДС и целия български народ, как смееш да се изказваш въобще? Скрий се дълбоко в земята и не се показвай! Защото ще те застигне народното проклятие! ***! Гаден,предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Какво по-точно предлагаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
kane
преди 10 години
под национализация разбирай приватизация или профитизация по-точно казано И след като най-големия данъчен рай е Делауер с мин.35% федерален данък/а може и повече/ + 0% щатски къде сме ние с 10%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
kane
преди 10 години
В същото време правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите................................................................................................Ето това е есенцията на статиятаЗащо постоянно се говори за стегнация, рецесия, производителност на труда, увеличаване на пенсионната възраст, национализация, по-малко детски, по-малко майчинство, по-малко платен отпуск, по-малко платен болничен, повече часове работен ден без т.н.овъртайм, ПЛОСЪК ДАНЪК!?! ОУ Я Рили, наистиана... ама наистина ли плоския данък е решението на проблема на РБ, а и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА, а да оОООО ДА< ТОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ< ОПИТИМИЗАЦИЯ< ЕФЕКТИВНОСТ?ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТДраги сънародници. *** сте. Ако не всички то почти всичкиИдват избори ИЗБОРИ *** СЪБОДЕТЕ СЕПОМНЕТЕ борбата винаги е била, е и ще бъде БОГАТИ с/у БЕДНИБогаташите така са ви яхнали че ще ви скъсат от..."своб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
И Красимир Дачев се възползва от офшорката Делауеър...от там перна 6 млн. само с регистрацията на приватизираната от него, с боновите книжки на нещастниците от Свилоза и се прекръсти на американски инвеститор от фирма Арус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Всяка година в САЩ се регистрират 2 милиона фирми, всяка десета от тях е с адрес в щата Делауеър.За дейността си в САЩ фирмите са длъжни да плащат федералния корпоративен данък от 35%, но не и допълнителния, който всеки щат налага и който стига до 10%. Но всички останали такси в Делауеър са равни на нула.Дай боже повече такива офшорки с 35% данък печалба. Щом Делауер е офшорка какво да кажем за България с 10% данък печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
trendline
преди 10 години
Благодаря за интересната статия.Междувпрочем по Bulgaria on air вървят добри предавания. Някои от тях ги има и в тубата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"В същото време правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите."------------------------Абсолютно точно! Политиците ни съдират от данъци и такси нас, шерпите, които сме им под ръка и на място, но не правят нищо за стигнат до парите в тези зони. Е поне досега беше така. Дали това ще се промени предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още