IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 17 млрд. долара са изнесени незаконно през 2012 г. от Русия към офшорни зони

Надзорните органи разкриват схеми за присвояване на бюджетни средства чрез завишаване на суми по държавни поръчки с използване на подставени фирми-еднодневки

13:02 | 24.04.13 г.
Над 17 млрд. долара са изнесени незаконно през 2012 г. от Русия към офшорни зони

Един от основните канали за незаконно изнасяне на средства от Русия са плащания към офшорни зони за невнесени стоки, като общата сума на подобни нарушения през 2012 г. е достигнала 565,5 млрд. рубли (17,8 млрд. долара), става ясно от доклад на руската Сметна палата, която се позовава на данни на митническите служби и органите за финансов надзор в страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

Материалите от проверките на Сметната палата и данните на Росфинмониторинг показват, че се създават схеми за присвояване на бюджетни средства чрез завишаване на сумите по държавните поръчки с използването на подставени фирми-еднодневки и последващо изнасяне на разликата в сумата в офшорни зони.

В материалите, които са били предоставени за вътрешно ползване в Сметната палата, се отбелязва, че използването на офшорни компании показва необходимостта от включване в законодателството на икономически и данъчни стимули за прехвърляне на фирмите от офшорните зони на руска територия и от осигуряване на събирането на бюджетните приходи.

През последните 3 години се наблюдава увеличаване на външнотърговските операции, извършвани през офшорните зони, включени в списък на руското министерство на финансите и централната банка на страната. Обемът на осчетоводените стоки по външнотърговски договори, сключени между руски участници във външноикономическата дейност и офшорни компании, е надхвърлил през 2012 г. 321 млр долара.

Същевременно всички руски федерални органи, свързани с контрола върху спазването на законодателството при осъществяването на външнотърговските сделки, отбелязват негативни моменти в търговските операции, извършвани през офшорните зони.

Данъчните органи разкриват различни схеми за избягване на данъчно облагане, свързани с използването на договори с регистрирани компании в офшорни зони и насочени към понижаване на облагаемата печалба и изнасяне на капитал зад граница. Същевременно разкриването на подобни данъчни нарушения е усложнено от един от основните принципи на офшорните зони – нежелание за сътрудничество с данъчните органи по отношение на разкриването на информация за извършените финансови операции и за основателите на офшорните компании.

На практика регистрирането на фирма в офшорна зона се превръща в един от признаците, че тя е създадена не само за осъществяване на стопанска и предприемаческа дейност, но и с цел понижаване на плащаните данъци и изнасяне на капитал.

От руската Сметна палата и данъчната служба на страната подчертават своя интерес и този на данъчни органи в други държави от комплексното решаване на проблема с избягването на данъчно облагане. На насроченото през май в руската столица Москва международно съвещание на ръководителите на данъчни служби от 50 държави ще бъдат разгледани проблемите на размиването на налоговата база и изнасянето на печалба в зони с ниски данъци.

Докладът на руската Сметна палата ще бъде изпратен до правителството на страната и парламента на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още