IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офшорни лешояди кръжат над Кипър

Дори Северен Кипър, който е контролиран от кипърските турци, се включи в надпреварата за клиентите, представяйки банките си като стабилна алтернатива

15:46 | 01.04.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Животът в Никозия привидно продължава, както обикновено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Животът в Никозия привидно продължава, както обикновено. Снимка: Ройтерс

Окървавената от тежките условия по спасителния план финансова система на Кипър е застрашена от нов удар, пише New York Times.

След като статусът на данъчно убежище на средиземноморската страна беше компрометиран, над Острова се появиха и първите лешояди от други офшорни територии.

С многобройни обаждания и електронни писма до адвокатите и счетоводителите, обслужващи богатите руснаци и другите чужденци, укриващи данъци в Кипър, конкуренти от алтернативните финансови центрове се надпреварват да предлагат услугите си.

„Наясно сме с икономическите проблеми, пред които е изправен Кипър в момента“, се посочва в едно подобно писмо, изпратено от адвокатска кантора от Малта. „Искаме да Ви обърнем внимание на възможността да пренасочите корпоративните си операции в Малта“. В писмото се изтъкват още ниските данъчни ставки в страната на малтийските рицари, „както и здравословното състояние, в което се намира секторът на финансовите услуги“.

Подобни оферти са отправени от добре известни финансови центрове като Швейцария, Люксембург и Каймановите острови, както и от някои други зони с ниско данъчно облагане като Дубай и Сингапур.

Дори Северен Кипър, който е контролиран от кипърските турци, се включи в надпреварата, представяйки банките си като стабилна алтернатива на засегнатите от кризата финансови институции в южната част на разделения остров.

За да се грижи за руските си клиенти, Кипър разполага с многобройни адвокатски и счетоводни кантори, както и с всевъзможни експерти в изкуството за укриване на данъци.

В корпоративния регистър на Острова има регистрирани 320 хил. компании при население от 860 хил. жители. На практика обаче повечето от тези компании са фиктивни и представляват чуждестранни корпорации или богати лица, които искат да избегнат плащането на данъци.

„Бяхме хвърлени на вълците“, казва Николас Пападополус, директор на бюджетната комисия към кипърския парламент.

Остро критикуван за спасителната сделка от миналата седмица – която принуждава страната да свие драстично банковия си и финансов сектор, а собствениците на големи депозити да осигурят основна част от необходимите средства - Пападополус коментира, че Европейският съюз (ЕС) „наказва една цяла страна само и само, за да глоби руснаците“.

Въпреки че наложените капиталови контроли не позволяват релокирането на значителни капитали за момента, конкурентните данъчни убежища искат да примамят опериращи на Острова чуждестранни бизнеси, които биха били повече от щастливи да се преместят.

Офертите от страна на „лешоядите“ представляват сериозна икономическа заплаха за Кипър, който полага усилия да задържи на повърхността жизнено важната за общността си финансова индустрия, осигуряваща работа за десетки хиляди хора.

Безработицата в Кипър вече достига 15% и се очаква да нарасне допълнително поради съкращенията във финансовия сектор и икономиката като цяло.

Малкият слънчев остров, чийто основен бизнес до 70-те години беше износът на картофи, се пренасочи към ориентиран към финансите икономически модел, след като турската армия окупира северната му част през 1974 г.

Въпреки че Кипър и останалите подобни територии не обичат да бъдат наричани „данъчни убежища“ и предпочитат определението „офшорни финансови центрове“, всички, които сега се опитват да заграбят дял от разпадащия се финансов сектор на Острова, не забравят да  изтъкнат способността си да държат парите на клиентите си извън юрисдикцията на данъчните власти.

Миналата седмица швейцарската компания Gonthier Group е изпратила електронни писма до кипърски компании, работещи с чужденци, в които им предлага да обърнат внимание на клиентите си за „швейцарската алтернатива, а именно инвестиционен инструмент с много нисък профил, който не е класифициран като банкова сметка или тръст и затова минава под радара на международните финансови власти“.

Едно от основните искания в обявения в понеделник спасителен план е Кипър да преразгледа финансово доминирания си икономически модел.

С годините кипърските банки привлякоха огромно количество депозити, особено на руснаци, което от своя страна доведе до бум на кредитирането и ситуация, в която банковият сектор е многократно по-голям от островната икономика. Банковите активи – повечето от които за момента представляват кредити с не особено ясна стойност – надхвърлят 8 пъти брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Този дисбаланс между финансовия сектор и останалата икономика обаче не е по-лош от наблюдавания в Малта, където банковият сектор също е около 8 пъти по-голям от икономиката.

Също така съотношението в Кипър е доста по-ниско спрямо това в Люксембург, където банковите активи надхвърлят БВП на великото херцогство 22 пъти.

Както Малта, така и Люксембург подчертават, че техните финансови системи са много по-различни от тази на Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 28 rate down comment 5
alligator_29
преди 11 години
Да ви кажа честно, не съм запознат напълно със здравната система в Кипър, не съм ходил да я ползвам (понеже не съм социален имигрант да живея на социални и да ползвам бесплатните лекарства) ходех да работя, да спестявам и да се връщам в БГ :) А преди да отида в Кипър съм работил 1 година в Канада, а последните 2 години работя в Швейцария понеже говоря немски освен английски. И въпреки всичко това вярвам, че България ще се оправи, и не искам да живея никаде другаде освен България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 12
daa
преди 11 години
Каквито хората, такива и управниците, такава и държавата като цяло !(и днес продължават да взимат безплатни лекарства в Кипър ,и ще продължават ...а в БГ няма надежда да стане някога)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 4
alligator_29
преди 11 години
Работя по чужбини 6 години, не съм се порасходил малко със самолета :)) Просто имам възможност, когато не ми харесва да се откажа. А относно соц.система в Кипър, те затова са на това положение, защото раздаваха пенсии на кипърци по 2000 Евро, а тези пари никога са ги нямали, винаги са вземали на заем от МВФ, ЕЦБ, Русия. Сега отидете и си вземете бесплатни лекарства от аптека :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Не знам какво е било преди, но това няма да има го скоро, не се притеснявай :) Кипър отече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 17
daa
преди 11 години
До ком .3: Като чета какви глупости пишеш предполагам, че кадето и да отидеш все ще си зле-просто манталитета ти ще ти пречи. По-зле от българите в европа НЯМА .В Кипър, ако ти е нисък дохода ,отиваш на доктор плащаш 2 евро ,преглеждат те, изписват ти лекарства които взимаш БЕЗПЛАТНО от аптеката в болницата -в България как седат нещата. Парите които ти отдържат от заплатата НЕ включват здравно осигуряване ,защото ако получаваш по-малко доходи ДЪРЖАВАТА ти поема всичко. Кипър е много социална държава. Недейте да пишете групости, само защото сте се поразходили със самолета за малко. Мога да дам и други примери ,но смятам ,че и само този е достатъчно красноречив къде сме ние и как живеят в нормалните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
М/у другото работех и във Лондон, Не искам да чувам ни за Кипър ни за Англия, ако печелите 500 - 600 лв в България ще живеете по добре отколкото в Лондон със 1200 паунда ( 2600лв).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
alligator_29
преди 11 години
Работех в Кипър през 2009 г. Преди бях много чел, колко е хубаво и че е бивша английска колония. Издържах 1 седмица и се прибрах :)) по зле са и от нас. Температурите са 45 градуса, в големите градове плажовете се намират на 20 км растояние от града, 1 бира струва 3.50 Евро, водата е по скъпа и от бензина, налягането на водата в банята въобще няма, тока е супер скъп, защото е само от слънчеви панели, интернета е теглен от гърция със един кабел под водата ( мн. е скъп). Заплатата ми беше 900 Евро а разходите 1200 Е. :)) на 2-ия ден написах молба за напускане. Не се лъжете със тяхното БВП, по зле са от България, освен ако в България не сидите без работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
nocalled
преди 11 години
ами да вадят старите мотики и пак да се ориентират към картофите.а ако са позабравили как става, тук се оваканти един агроном, който да ги въведе наново в тайните на семейно отглежданите картофи и кози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Добре, дайте да се поставим за миг на руските инвеститори и вложители. Взимат им веднъж парите с 40%-80%, а след това искат останалите пари да не ги теглят. Само че ако аз бях там, щях да ги изтегля по възможно най-бързия начин, защото другите биха правили същото и парите просто "изтичат". Всеки, който остане там, рискува допълни "данъци". И всеки нормален човек би мислил като мен и не би искал да рискува. За това край с Офшорната държава, наричана Кипър. И като ви казвам, че можем да ги стигнем по БВП след 10-15 години, въобще не го преувеличавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още