IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Най-голямото данъчно убежище в света всъщност е в САЩ – в щата Делауеър

17:03 | 06.05.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Обичайна практика е глобалните корпорации да инвестират през офшорни структури. У нас в миналото го правеха Coca-Cola, Interbrew, AmBev, Heineken, Ideal Standart... Но след въвеждането на плоския данък от 10 процента за българските капитали просто няма смисъл да преминават през офшорни зони – освен когато става дума за пране на пари или участие в престъпни схеми.

Сега офшорките се ползват основно за прикриване на корупционни практики. Най-разпространената е хората от високите етажи на властта да се водят консултанти на офшорни фирми, на които всъщност са собственици. Много от незаконно забогателите представители на „сивия сектор“ на икономиката нямат почти нищо на свое име в България, а цялото им имущество принадлежи на уж анонимни офшорки.

Офшорните компании са изключително популярни и в редовете на организираната престъпност, особено в Източна Европа. По този начин престъпните босове едновременно укриват приходи и данъци, и изпират парите си. Схемата е много лесна: създават фиктивна фирма в чужда държава чрез чужд гражданин. Използват я много политици в Източна Европа, използват я и мексиканските наркобарони, терористичните организации от Близкия изток, Азия и Африка, дори официалните власти в Иран и Северна Корея, които по този начин успяват да заобиколят санкциите на международната общност.

Според международната организация Tax Justice Network само в бившия соцлагер всяка година по този начин се укриват четвърт трилион долара – 250 000 000 000! Това са парите, които би трябвало да се използват от правителствата в Източна Европа за образование, социални проекти, здравеопазване, пенсии и разкриване на работни места.

От Делауеър например контролирал целия си бизнес прочутият сръбски тютюнев бос Станко Суботич - Цане. Той беше осъден в края на 2011 като организатор на престъпна група за контрабанда на цигари (1995-1996), ощетила държавата с 28 млн. евро и 8 млн. долара. На 23 март тази година Апелативният съд в Белград отмени присъдата, но Цане продължава да се крие, тъй като има издадена заповед за задържане от Интерпол.

През Делауеър балканската наркомафия осъществява и финансира сделките си. Това стана известно след като наркобосът Дарко Сарич бе заловен преди две години с 2 тона кокаин, които се опитал да транспортира от Латинска Америка до Черна гора. Сарич, смятан за краля на кокаина на Балканите, е изпрал близо 100 млн. евро чрез една австрийска банка. Той депозирал парите в различни нейни клонове и получил кредити в същия размер, които инвестирал в строителни проекти.

Мариан Янчу, румънски бизнесмен, обвинен за организиране на въоръжена престъпна група в родината си, също използвал Делауеър за регистрация на фирми, чрез които приватизирал държавната петролна рафинерия (която впоследствие препродал на олигарха Михаил Чорни). В момента живее в Лондон и е собственик на Balkan Petroleum.

Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 5
kane
преди 11 години
Задължително гласуване/виж Австралия/, ако негласуваш - данъкСилен прогресивен данък не с 3 стъпала, а с 80 на всеки 1000лв +1% От там - Силна, богата държава, която харчи над 50% от БВП и криза няма да имаЕфективен затвор Една седмица затвор за неплатен данък в размер на 1 мин.заплатаНационализация на всички Натурални монополи/Вода, Ток, Тец, Поща, Пътища, Мостове, Транспорт - жп, градски и междуградски, природни ресурси, държавни болници, градини до университети и т.н/Обвързване на мин.заплата с инфлацията/индексиране на 6 месеца/ същото се отнася и за пенсиитеНова изцяло затворена държавна пенсионна с-***. Всички приходи от този месец се разпределят пропорционално следващия месец/вън спекулата/Създаване на държавна банка, която да обслужва целия държавен и общински секторПенсиониране на 60 год за всички и безработица няма да имаБезплатно образование за всеки български гражданин от детската до докторатВсички работници трябва да бъдат на трудов договор, а не ЕТ подизпълнител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
....Политиците ни съдират от данъци и такси нас, шерпите, които сме им под ръка и на място, но не правят нищо за стигнат до парите в тези зони....Очевадно! Именно поради това съм радетел на вдигане на мин. заплащане у нас. Вижда се че има "излишни" пари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Костов! Ти който предаде нашите моничета в либия! Ти който дори допусна на глас да произнесеш, че може да са виновни, и заедно с онази некадърна марионетка секретарка, ги изоставихте да гният и да се гаврят с тях. Ти който се опита да унищожиш СДС и целия български народ, как смееш да се изказваш въобще? Скрий се дълбоко в земята и не се показвай! Защото ще те застигне народното проклятие! ***! Гаден,предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Какво по-точно предлагаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
kane
преди 11 години
под национализация разбирай приватизация или профитизация по-точно казано И след като най-големия данъчен рай е Делауер с мин.35% федерален данък/а може и повече/ + 0% щатски къде сме ние с 10%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
kane
преди 11 години
В същото време правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите................................................................................................Ето това е есенцията на статиятаЗащо постоянно се говори за стегнация, рецесия, производителност на труда, увеличаване на пенсионната възраст, национализация, по-малко детски, по-малко майчинство, по-малко платен отпуск, по-малко платен болничен, повече часове работен ден без т.н.овъртайм, ПЛОСЪК ДАНЪК!?! ОУ Я Рили, наистиана... ама наистина ли плоския данък е решението на проблема на РБ, а и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА, а да оОООО ДА< ТОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ< ОПИТИМИЗАЦИЯ< ЕФЕКТИВНОСТ?ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТДраги сънародници. *** сте. Ако не всички то почти всичкиИдват избори ИЗБОРИ *** СЪБОДЕТЕ СЕПОМНЕТЕ борбата винаги е била, е и ще бъде БОГАТИ с/у БЕДНИБогаташите така са ви яхнали че ще ви скъсат от..."своб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
И Красимир Дачев се възползва от офшорката Делауеър...от там перна 6 млн. само с регистрацията на приватизираната от него, с боновите книжки на нещастниците от Свилоза и се прекръсти на американски инвеститор от фирма Арус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Всяка година в САЩ се регистрират 2 милиона фирми, всяка десета от тях е с адрес в щата Делауеър.За дейността си в САЩ фирмите са длъжни да плащат федералния корпоративен данък от 35%, но не и допълнителния, който всеки щат налага и който стига до 10%. Но всички останали такси в Делауеър са равни на нула.Дай боже повече такива офшорки с 35% данък печалба. Щом Делауер е офшорка какво да кажем за България с 10% данък печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Благодаря за интересната статия.Междувпрочем по Bulgaria on air вървят добри предавания. Някои от тях ги има и в тубата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"В същото време правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите."------------------------Абсолютно точно! Политиците ни съдират от данъци и такси нас, шерпите, които сме им под ръка и на място, но не правят нищо за стигнат до парите в тези зони. Е поне досега беше така. Дали това ще се промени предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още