IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Най-голямото данъчно убежище в света всъщност е в САЩ – в щата Делауеър

17:03 | 06.05.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

По начало офшорните компании и данъчните консултанти не са извън закона. Те предлагат легални възможности за намаляване на разходите и увеличаване на печалбата. Появяват се през 60-те години като една по-сенчеста страна на банковия бизнес. Постепенно се развиват истински данъчни оазиси: Каймановите острови, Бахамите, Бермуда, Панама, Монако, Люксембург, Лихтенщайн, Сингапур, Швейцария. След създаването през 1957 на „евродолара” в Лондон се създава пазар, на който Bank of England гарантира на чужденци да осъществяват транзакции и в други валути, а не само в лири стерлинги. От този момент офшорните зони се превръщат в основни играчи при реализирането на тези  сделки, чрез които се избягва контролът на националните валутни пазари. По този начин Лондон се превръща в световен финансов център, а офшорните зони – в субекти на бизнес сделки, осъществявани извън контрола на държавата капитали.

Според официални данни поне половината от международното банково кредитиране и една трета от преките чуждестранни инвестиции се осъществяват чрез тайната юрисдикция на офшорните зони. Нещо повече: половината от паричната маса в обръщение в един или друг момент преминава през офшорните зони, като само през хедж-фондовете сумата е около 1,17 трилиона долара. Анализатори като Хенри Джеймс са категорични, че тази практика до голяма степен носи вината за сегашната рецесия, тъй като все повече стават парите, замесени в пране, създаване на компании-фантоми, ограбване на инвеститори и укриване на печалби.

Представете си шока на британското правителство, когато през 2007 г. национализира фалиралата банка Northern Rock и установи, че 50 млрд. лири под формата на ипотеки са били прехвърлени към офшорни сметки, скрити зад благовидната фасада на фондация за борба със Синдрома на Даун. Властите в Германия пък уличиха фармацевтичния гигант Merck & Co., че като прехвърлил патентите за своите медикаменти към фиктивна фирма на Бахамите, е спестил 2,3 милиарда долара данъци. Преди това разследването в най-големия скандал в корпоративната история на САЩ - фалита на енергийния гигант Enron - бе установено, че скандалната кражба на финансови активи е станала възможна само заради мрежата от 3 000 фиктивни дъщерни фирми в офшорни зони.

Най-често използваната офшорна измама е фиктивната търговия между свързани фирми с нереални цени. Така например компанията може да продаде експортен продукт на своя офшорен филиал на драстично ниска цена, след което той я препродава на пазарни цени, а печалбата остава в офшорната зона (в някои от тях корпоративният данък е нулев). Или обратното: офшорният филиал внася продукт на реална пазарна цена, но след това го продава на фирмата-майка на нереално ниски цени, поради което компанията може да направи сериозни отчисления от сумите в своята данъчна декларация. По този начин от 49-те най-бедни страни в света през миналата година са били изнесени суми в размер на 8,5 млрд. долара (740 млн. от Нигерия, 450 млн. от Пакистан, 274 млн. от Бангладеш, и т.н.

По данни на световната банка в офшорните зони годишно се въртят от 21 до 32 трилиона долара – двойно повече от държавния дълг на САЩ и почти равни на БВП на САЩ, Китай и Япония, взети заедно. Tax Justice Network определя тези пари като „могъща черна дупка в световната икономика, която заплашва да погълне останалата легална икономика”.

В световен мащаб близо 10 млн. души държат активите си в различни данъчни оазиси – и тези активи не са само пари, а и луксозни имения, самолети, яхти… Много експерти смятат, че тези тайнствени офшорни богаташи притежават повече от официалните милиардери в ранглистата на Forbes.

Най-много офшорни компании са регистрирани досега на Британските Вирджински острови – над 800 000, а в момента най-много фирми се регистрират в Хонконг – по 15 000 на година.

Според досега установените факти от Международния консорциум на разследващите журналисти 3 са частните банки, които управляват офшорните сметки и активи на 92 000 души. Данните на Световната банка и МВФ показват, че само UBS, Credit Suisse и Goldman Sachs контролират активи на обща стойност от 9,8 трилиона щатски долара. Ако прибавим тези цифри към официалната статистика, ще се окаже, че неравенството, бедността и разслоението в света са много по-големи от това, което регистрират международните институции и организации. В същото време  правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите. Както казва експертът по данъчните оазиси Хенри Джеймс, ако светът успее да си върне дори и половината от тези укрити активи, може да се окаже, че много от бедните държави от Третия свят реално са богати и пребогати. Дали това важи и за България? За момента няма как да узнаем.

* Текстът е публикуван в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 34 / 2013

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 5
kane
преди 11 години
Задължително гласуване/виж Австралия/, ако негласуваш - данъкСилен прогресивен данък не с 3 стъпала, а с 80 на всеки 1000лв +1% От там - Силна, богата държава, която харчи над 50% от БВП и криза няма да имаЕфективен затвор Една седмица затвор за неплатен данък в размер на 1 мин.заплатаНационализация на всички Натурални монополи/Вода, Ток, Тец, Поща, Пътища, Мостове, Транспорт - жп, градски и междуградски, природни ресурси, държавни болници, градини до университети и т.н/Обвързване на мин.заплата с инфлацията/индексиране на 6 месеца/ същото се отнася и за пенсиитеНова изцяло затворена държавна пенсионна с-***. Всички приходи от този месец се разпределят пропорционално следващия месец/вън спекулата/Създаване на държавна банка, която да обслужва целия държавен и общински секторПенсиониране на 60 год за всички и безработица няма да имаБезплатно образование за всеки български гражданин от детската до докторатВсички работници трябва да бъдат на трудов договор, а не ЕТ подизпълнител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
....Политиците ни съдират от данъци и такси нас, шерпите, които сме им под ръка и на място, но не правят нищо за стигнат до парите в тези зони....Очевадно! Именно поради това съм радетел на вдигане на мин. заплащане у нас. Вижда се че има "излишни" пари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Костов! Ти който предаде нашите моничета в либия! Ти който дори допусна на глас да произнесеш, че може да са виновни, и заедно с онази некадърна марионетка секретарка, ги изоставихте да гният и да се гаврят с тях. Ти който се опита да унищожиш СДС и целия български народ, как смееш да се изказваш въобще? Скрий се дълбоко в земята и не се показвай! Защото ще те застигне народното проклятие! ***! Гаден,предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Какво по-точно предлагаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
kane
преди 11 години
под национализация разбирай приватизация или профитизация по-точно казано И след като най-големия данъчен рай е Делауер с мин.35% федерален данък/а може и повече/ + 0% щатски къде сме ние с 10%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
kane
преди 11 години
В същото време правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите................................................................................................Ето това е есенцията на статиятаЗащо постоянно се говори за стегнация, рецесия, производителност на труда, увеличаване на пенсионната възраст, национализация, по-малко детски, по-малко майчинство, по-малко платен отпуск, по-малко платен болничен, повече часове работен ден без т.н.овъртайм, ПЛОСЪК ДАНЪК!?! ОУ Я Рили, наистиана... ама наистина ли плоския данък е решението на проблема на РБ, а и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА, а да оОООО ДА< ТОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ< ОПИТИМИЗАЦИЯ< ЕФЕКТИВНОСТ?ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТДраги сънародници. *** сте. Ако не всички то почти всичкиИдват избори ИЗБОРИ *** СЪБОДЕТЕ СЕПОМНЕТЕ борбата винаги е била, е и ще бъде БОГАТИ с/у БЕДНИБогаташите така са ви яхнали че ще ви скъсат от..."своб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
И Красимир Дачев се възползва от офшорката Делауеър...от там перна 6 млн. само с регистрацията на приватизираната от него, с боновите книжки на нещастниците от Свилоза и се прекръсти на американски инвеститор от фирма Арус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Всяка година в САЩ се регистрират 2 милиона фирми, всяка десета от тях е с адрес в щата Делауеър.За дейността си в САЩ фирмите са длъжни да плащат федералния корпоративен данък от 35%, но не и допълнителния, който всеки щат налага и който стига до 10%. Но всички останали такси в Делауеър са равни на нула.Дай боже повече такива офшорки с 35% данък печалба. Щом Делауер е офшорка какво да кажем за България с 10% данък печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Благодаря за интересната статия.Междувпрочем по Bulgaria on air вървят добри предавания. Някои от тях ги има и в тубата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"В същото време правителствата продължават да водят политика, която прехвърля бремето от кризата върху мнозинството от гражданите на своите държави, без да закачат офшорния елит на богаташите."------------------------Абсолютно точно! Политиците ни съдират от данъци и такси нас, шерпите, които сме им под ръка и на място, но не правят нищо за стигнат до парите в тези зони. Е поне досега беше така. Дали това ще се промени предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още