IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Най-голямото данъчно убежище в света всъщност е в САЩ – в щата Делауеър

17:03 | 06.05.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Обичайна практика е глобалните корпорации да инвестират през офшорни структури. У нас в миналото го правеха Coca-Cola, Interbrew, AmBev, Heineken, Ideal Standart... Но след въвеждането на плоския данък от 10 процента за българските капитали просто няма смисъл да преминават през офшорни зони – освен когато става дума за пране на пари или участие в престъпни схеми.

Сега офшорките се ползват основно за прикриване на корупционни практики. Най-разпространената е хората от високите етажи на властта да се водят консултанти на офшорни фирми, на които всъщност са собственици. Много от незаконно забогателите представители на „сивия сектор“ на икономиката нямат почти нищо на свое име в България, а цялото им имущество принадлежи на уж анонимни офшорки.

Офшорните компании са изключително популярни и в редовете на организираната престъпност, особено в Източна Европа. По този начин престъпните босове едновременно укриват приходи и данъци, и изпират парите си. Схемата е много лесна: създават фиктивна фирма в чужда държава чрез чужд гражданин. Използват я много политици в Източна Европа, използват я и мексиканските наркобарони, терористичните организации от Близкия изток, Азия и Африка, дори официалните власти в Иран и Северна Корея, които по този начин успяват да заобиколят санкциите на международната общност.

Според международната организация Tax Justice Network само в бившия соцлагер всяка година по този начин се укриват четвърт трилион долара – 250 000 000 000! Това са парите, които би трябвало да се използват от правителствата в Източна Европа за образование, социални проекти, здравеопазване, пенсии и разкриване на работни места.

От Делауеър например контролирал целия си бизнес прочутият сръбски тютюнев бос Станко Суботич - Цане. Той беше осъден в края на 2011 като организатор на престъпна група за контрабанда на цигари (1995-1996), ощетила държавата с 28 млн. евро и 8 млн. долара. На 23 март тази година Апелативният съд в Белград отмени присъдата, но Цане продължава да се крие, тъй като има издадена заповед за задържане от Интерпол.

През Делауеър балканската наркомафия осъществява и финансира сделките си. Това стана известно след като наркобосът Дарко Сарич бе заловен преди две години с 2 тона кокаин, които се опитал да транспортира от Латинска Америка до Черна гора. Сарич, смятан за краля на кокаина на Балканите, е изпрал близо 100 млн. евро чрез една австрийска банка. Той депозирал парите в различни нейни клонове и получил кредити в същия размер, които инвестирал в строителни проекти.

Мариан Янчу, румънски бизнесмен, обвинен за организиране на въоръжена престъпна група в родината си, също използвал Делауеър за регистрация на фирми, чрез които приватизирал държавната петролна рафинерия (която впоследствие препродал на олигарха Михаил Чорни). В момента живее в Лондон и е собственик на Balkan Petroleum.

Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 2
Натрий
преди 11 години
Представям си всичко това, като един балон - като го стиснеш от единия край той се издува от другия.Явно една от причините да има офшорки е тази, че данъците са прекалено високи - в някои страни.Щом на световно ниво се допуска да има такива зони, смятай за каква корупция по високите етажи става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Да бяхте проверил кой е авторът на статията, преди да направите такъв лекомислен коментар. В нета може да се намери доста за г-н Ценков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
I
преди 11 години
Повече такива статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още