IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Най-голямото данъчно убежище в света всъщност е в САЩ – в щата Делауеър

17:03 | 06.05.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

От Валери Ценков

Чудя се ще остане ли в историята 4 април 2013: датата, на която гръмна OffshoreLeaks? Под това досадно име се крие най-мащабното глобално разследване на една система, широко използвана за укриване на данъци, пране на пари и финансиране на терористични групировки. Включва 2,5 млн. документа, или 250 гигабайта информация – колкото половин милион библии. В тях са засегнати 122 000 офшорни фирми от 140 страни, 130 000 бизнесмени, 12 000 консултанти, банкери и юристи.

Когато говорим за офшорки, е важно да започнем с едно уточнение: те не са изрично незаконни. Но досега правителствата по света бяха безсилни да се справят с този съмнително легален начин за укриване на данъци, пране на пари и легализиране на мръсен бизнес. Защото, за да могат да водят легална битка с тях, трябваше да разполагат с банкови сметки, имената на титулярите по сметките и на истинските собственици на фирмите. От 4 април 2013 те вече ги имат (или поне на значителна част от тях). А възможността да надникнем в този мистериозен свят предлага повече изненади, отколкото бихме допуснали. 

Първата от тях е, че невинаги офшорните центрове вървят в комплект с палми, яхти, плажове и тропически бриз. Всъщност най-голямото данъчно убежище в света изобщо не е offshore – "отвъд брега". Напротив, то се намира в самото сърце на една от най-строгите системи за събиране на данъци в света – Съединените американски щати, и се нарича Делауеър. Това е родният щат на милионерската династия Дюпон, на бройлерите и на американския вицепрезидент Джо Байдън.

Но е още по-известен като предпочитаната офшорна зона в света. Главният град - Уелмингтън  - има само 80 000 жители. Тук обаче са представени 80% от всички големи световни компании - Google, Apple, General Motors, Coca-Cola, American Airlines, Cargill, KFC, Verizon, JPMorgan Chase, Wal-Mart, HSBC, ABN Amro, Barclays, Credit Suisse, Lloyds, ING,  Deutsche Bank, Allianz, Daimler, E.On, Adidas, VW, BMW, Lufthansa, Bosch... Всички те са регистрирани в Corporation Trust Center – една безлична двуетажна сграда на North Orange Street номер 1209. В тази неугледна постройка, която прилича повече на гараж, на книга се помещават над 200 000 международни фирми. Ако им разпределим наличната площ, ще им се падне по-малко от една пощенска картичка. Но повече не им и трябва.

Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 2
Натрий
преди 11 години
Представям си всичко това, като един балон - като го стиснеш от единия край той се издува от другия.Явно една от причините да има офшорки е тази, че данъците са прекалено високи - в някои страни.Щом на световно ниво се допуска да има такива зони, смятай за каква корупция по високите етажи става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Да бяхте проверил кой е авторът на статията, преди да направите такъв лекомислен коментар. В нета може да се намери доста за г-н Ценков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
I
преди 11 години
Повече такива статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още