IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът разкри мащабна схема за укриване на данъци през Ирландия

Google е прехвърляла печалбите си в ирландско дъщерно дружество, което не плаща данъци, тъй като се управлява от Бермуда

15:54 | 22.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сенатът разкри мащабна схема за укриване на данъци през Ирландия

Сенатът на САЩ, които уличи технологичната корпорация Apple в мащабна схема за укриване на данъци, насочи погледа си и към друг гигант от бранша – Google, пише Bloomberg.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания е използвала мащабна схема, включваща преводи от Холандия и Ирландия към офшорната зона Бермуда, което ѝ е помогнало да спести данъци в размер на около 2 млрд. долара по данни на корпоративните отчети.

Google е прехвърляла печалбите си в ирландско дъщерно дружество, което не плаща данъци на територията на страната. То се управлява от Бермуда, която не разполага с корпоративен данък.

Компанията си навлече неприятности и на територията на Обединеното кралство, като от ноември 2012 г. насам местните власти два пъти заподозряха корпорацията в данъчни машинации в размер на повече от 1 млрд. долара.

Друга голяма технологична компания – Yahoo!, също е пренасочвала стотици милиони долари от печалбите си към офшорни зони. Подобно на Google, базираният в Сънивейл, Калифорния, гигант е депозирал печалбите си в ирландско дъщерно дружество, което не е официално регистрирано на територията на страната, а вместо това – на Каймановите острови.

Фармацефтичната компания Forest Laboratories е използвала почти идентична стратегия, твърдейки, че повечето ѝ печалби са реализирани в офшорни зони, въпреки че в действителност по-голямата част от тях са били в САЩ. Дружеството е използвало също схема с ирландска фирма със седалище на Бермудските острови, избягвайки по този начин солидни корпоративни данъци.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, Cisco Systems, Inc е избегнала плащането на милиарди долари чрез предоставяне на близо половината от глобалните си доходи през последните години на една малка швейцарска компания, ситуирана в подножието на Алпите.

Говорителят на корпорацията Кристин Карвел отказа коментар по темата. Същото направиха и колегите ѝ от Yahoo – Сара Горман, от Google – Саманта Смит, както и вицепрезидентът на Forest Laboratories Франк Мърдоло.

Представители на ирландското финансово министерство обявиха от своя страна вчера, че няма възможност за специфично облагане на компаниите, които избягват пряко заплащането на дължимите корпоративни данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
...а ние ги привличаме "чуждите инвеститори" с плоски данъци от 10% :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Това е близко до темата, и засяга и други финансови теми. Само 2 мин е направете си труда да го гледате (Линк YouTube):http://***.youtube.com/watch?v=efRH8p1jni4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Акциите по 5 цента! Демек дават ти 5 цента и акция подарък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
TGV
преди 10 години
Да видим дали големите кешови наличности няма да изчезнат. Какво ли ще стане с цената на акциите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още