IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите финтове на Меси

Звездата на Барселона може би е „спестил“ данъци за над 4 млн. евро

13:48 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меси и баща му са заплашени в най-лошия случай от&nbsp;лишаване от свобода от две до шест години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меси и баща му са заплашени в най-лошия случай от лишаване от свобода от две до шест години. Снимка: Ройтерс

След като Лионел Меси и Барселона поне отчасти спасиха сезона си с испанската титла, от вчера 25-годишният футболист отново е в заглавията на вестниците. Но този път с негативен привкус.

Прокуратурата в Испания обвинява Меси в данъчни измами в особено големи размери. Футболистът и баща му Хорхе Хорасио Меси са „пропуснали“ да платят данъци в размер на над 4 милиона евро.

Както съобщи държавната новинарска агенция EFE, специален прокурор по икономическите престъпления в Барселона иска да даде ход на дело срещу професионалния футболист на Барселона и баща му, който е и мениджър на Меси.

Има подозрение, че звездата и баща му са укрили в своите данъчни декларации за 2007 г., 2008 г. и 2009 г. данъци в размер на 4,10 милиона евро. 

„Никога не съм нарушавал законите“, контрира обаче Меси. Той и баща му били изненадани от обвиненията и са научили от пресата за скандала, уточни звездата чрез акаунта си във Facebook. "Ние винаги сме изпълнявали нашите данъчни задължения и сме се придържали към съветите на нашите счетоводители". Консултантите вече са били помолени да изяснят ситуацията.

Баща и син Меси са обвинени, че са отстъпили рекламните права на звездата на кухи компании, които са базирани в Латинска Америка и в данъчни убежища като Белиз и Уругвай.

За да заблудят испанските данъчни власти, тези компании са сключвали бизнес договори с други компании във Великобритания или Швейцария. Инициативата за прескачането на испанската хазна е била на бащата на Меси, твърди прокуратурата. Според данните ѝ той е основал първата куха фирма още през 2005 г., когато футболистът е бил малолетен.

По този начин приходите от реклама на звездата са влизали в данъчни убежища и почти не са подлежали на данъчно облагане, се казва в документите на прокуратурата, цитирани от EFE. Меси и баща му са премълчали освен това пред данъчните власти важни данни, за да предотвратят разкритието на паричните трансфери в чужбина.

Главният прокурор обвинява звездата на Барса и баща му в данъчни престъпления, които могат да се наказват по Наказателния кодекс с лишаване от свобода от две до шест години. Освен това, в съответствие със законодателството се дължи глоба в размер на между два до шест пъти размера на избегнатия дължим данък.

Обвинителният акт ще бъде връчен на Меси на постоянния му адрес - в Гава, близо до Барселона. Съдия-следовател трябва да реши дали исковата молба ще бъде одобрена и дали срещу Меси и баща му ще има съдебен процес.

Годишната заплата на Меси в Барселона е около 16 млн. евро. Върху тях са дължими данъци в размер на 56% от сумата. Рекламните постъпления на звездата са още по-високи – около 19 млн. евро на година.

По този начин Меси става следващата голяма фигура от футболната общност, обвинена в данъчни прегрешения. В момента тече разследване срещу президента на Байерн Мюнхен Ули Хьонес, който е дал сам показания, че е укривал част от постъпленията си в Швейцария. Освен това стана ясно, че председателят на Управителния съвет на клуба Карл-Хайнц Румениге не е обявил на митническите власти два часовника Rolex, които е внесъл от Катар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още