IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания похвали ЕП за спасяването на търговията с въглеродни емисии

Природозащитни организации и представители на "зелените" в ЕП обаче настояват за структурно реформиране на Системата за търговия с емисии

14:18 | 07.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ежедневие в едноименния административен център на китайската провинция Дзилин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ежедневие в едноименния административен център на китайската провинция Дзилин. Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство и природозащитни организации приветстваха действията на Европейския парламент за спасяване на схемата за търговия с въглеродни емисии в Европейския съюз, но обявиха, че са необходими по-дълбоки реформи, пише BBC.

Евродепутатите подкрепиха плана на Европейската комисия за замразяване на търговете за част от разрешения за емисии въглероден двуокис. Идеята е да бъде ограничено настоящото свръхпредлагане на разрешения, като по този начин се повишат цените им.

Търговията с емисии стимулира тежката промишленост да понижава емисиите на въглероден двуокис, който е свързван с глобалното затопляне. Предприятията, които внедрят технологии с ниски емисии на въглероден двуокис, могат да продават неизползваните си разрешения. Захранваните с въглища по принцип имат нужда от повече разрешения от използващите газ, тъй като нивото на въглеродните им емисии е по-високо.

Със свое гласуване през изминалата седмица ЕП позволи на ЕК да отложи търговете за разрешения на до 900 млн. тона въглеродни емисии. Планът предстои да бъде съгласуван с правителствата на държавите-членки на ЕС, за да влезе в сила, като Полша, която е силно зависима в производството на енергия от богатите на въглерод въглища, е сред няколкото държави, които се противопоставят на действията на ЕК.

ЕС в момента е в третия етап от Системата за търговия с емисии, влязла в действие през 2005 г. като опит за борба с климатичните промени. Чрез ограничаването на броя на търгуваните разрешения ЕК се надява да коригира свръхпредлагането, което понижи цената на тон въглеродни емисии под 4 евро – доста под първоначалната цел за над 20 евро на тон.

Британският министър на енергетиката и климатичните промени Ед Дейви определи решението на ЕП като добро и като важна стъпка напред в политиката за климатичните промени. Дейви обаче подчерта „спешната нужда от структурни реформи“ на системата за търговия с емисии „в опит да бъде стимулиран растежът в индустрията с ниско ниво на въглеродни емисии в дългосрочен план“.

Той посочи, че Великобритания и още 11 държави-членки призовават ЕК да предложи законодателство до края на годината, което да вдъхне нов живот на пазара на въглеродни емисии.

От ЕК твърдят, че в момента пазарът на въглеродни емисии разполага с излишък от разрешителни за въглеродни емисии за близо 2 млрд. тона.

Групата на „зелените“ и на Европейския свободен алианс в ЕП приветстваха гласуването на отлагането на търговете за разрешенията, но „зеленият“ евродепутат Бас Айкаут заяви, че това е била „само временна мярка, която да осигури повече време за силно необходимите структурни реформи на системата за търговия с емисии“. „Зелените“ искат ЕК да изключи разрешителни за най-малко 1,4 млрд. тона емисии от тазгодишните търгове.

От Greenpeace пък коментираха, че настоящият план „няма да възстанови доверието в пазара на въглеродни емисии, тъй като в момента, в който спрените от предлагане на търговете разрешения влязат в системата, пазарът на въглеродни емисии ще се върне в настоящото състояние“. От природозащитната организация призовават ЕК да изтегли от търговете 2,2 млн. разрешения до 2020 г.

Системата за търговия с емисии обхваща над 12 000 електростанции и промишлени производства в ЕС, както и авиокомпаниите, използващи европейските летища.

ЕС иска Китай и САЩ – най-големите замърсители с въглероден двуокис в света – да се съгласят с по-амбициозни цели за ограничаване на климатичните промени. При настоящата тенденция светът няма да успее да постигне целта си за задържане на повишаването на температурите под 2 градуса, което според експерти увеличава риска от суша и повишаване на морското равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още