IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обеща да намали субсидиите за ВЕИ

Ще се наложи получаващите подкрепа да се включат по-активно в разширяването на мрежата, енергийните доставки и съхранението, смята германският канцлер

17:15 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Меркел обеща да намали субсидиите за ВЕИ

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да свие щедрата германска система на субсидиране на сектора на възобновяемите енергийни източници, ако бъде преизбрана през септември, съобщи Ройтерс.

Ако обещанието стане факт, разходите на потребителите за „зелената революция“ ще намалеят, изтъкват от агенцията.

Политиката на Меркел за изтегляне на най-големия енергиен пазар в Европа от изкопаемите горива и за максимално използване на ВЕИ доведе до бум в източниците на „зелена“ енергия, но увеличаващите се разходи доведоха до призиви за понижаване на таксите и за по-голямо участие на бранша в плащането на сметката.

„Според мен осъществяването на реформата в областта на възобновяемата енергия е най-спешният от енергийните въпроси в дневния ред“, е заявила Меркел на конференция на Германската енергийна и водна федерация.

Вероятно цените на енергията ще се превърнат в силно разисквана тема около изборите, тъй като потребителите понесоха удар от извънредните такси, които плащат за прехода към зелена енергия.

Отчасти заради опасения, че германската индустрия ще стане неконкурентна, ако се налага да плаща прекалено много за потребяваната енергия, много компании бяха изключени от част от таксите, което обаче увеличи сметките на домакинствата.

„Искам поправка в закона за възобновяемата енергия, в която таксите не се отменят, това е инициатива за придвижване на нещата напред, но ще се наложи онези, които получават подкрепа за възобновяемата енергия да се включат по-активно в разширяването на мрежата, енергийните доставки, съхранението и други подобни“, каза Меркел.

Тя повтори приоритетите си за сигурност и гарантираност на енергийните доставки и за насочване на вниманието към запазване на климата, но даде малко подробности по настоящото си предложение.

Всяка реформа на законодателството за ВЕИ и системата му на субсидиране е акт на политическо балансиране, тъй като сблъсква интересите на силното лоби на зелената енергия с влиятелната германска индустрия и електората.

Президентът на Германската енергийна и водна федерация Хилдегард Мюлер изясни колко съществена е реформата, заявявайки, че проблемите са добре познати и че правителството е отделило доста време за обмисляне на проблема.

„Очакванията са ясни: през есента трябва да с действа. За новото правителство няма да има период на отсрочка“, каза Мюлер. „Основата за всичко това трябва да бъде базисна, решителна и всеобхватна реформа на подкрепата за възобновяемата енергия“, добави той.

Меркел насочи към някои области, в които трябва да бъде осъществен по-сериозен напредък. Отлаганията на планираното разширяване на преносната мрежа трябва да бъдат изчистени, а северните германски провинции би трябвало да увеличат капацитета на произвежданата енергия от вятъра, за който са добре позиционирани, като същевременно бъде гарантирано предлагането за южната част на страната, посочи тя.

Канцлерът не подмина и проблема с електростанциите на природен газ, които бяха изтласкани от енергийния пазар отчасти заради срива на пазара на сертификати за въглеродни емисии в Европейския съюз, подпомогнал по-евтиното производството на електроенергия от твърдо гориво при ръст на вредните емисии. „Това не може да е правилно“, каза тя, добавяйки, че трябва да се направи нещо, за да се гарантира, че газовите електростанции биха могли да действат по-рентабилно.

Според нея трябва да се направи нещо и за схемата за търговия с емисии – основното средство за борба с климатичните промени в ЕС. Меркел обаче не даде конкретни предложения в тази насока.

Днес германското правителство гласува нов закон, който да помогне на Германия да избегне прекъсвания в електрозахранването през зимните месеци по време на преходния процес до 2017 г. Той овластява енергийния регулатор да управлява процеса по трупане на резерви.

Мнозина представители на Германската енергийна и водна федерация обаче се опасяват, че държавата вече е навлязла в прекалено голяма степен на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още