IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриални производители обмислят внос на по-евтин ток

Българските компании плащат по-скъп ток от конкурентите си в Европа, каза Константин Делисивков от Федерация на индустриалните енергийни консуматори

12:44 | 11.06.13 г. 5
Индустриални производители обмислят внос на по-евтин ток

Вариантът за внос на електроенергия от чужбина за нуждите на индустрията не е изключен, коментира в ефира на Bulgaria On Air Константин Делисивков, изпълнителен директор на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори. Причината е, че големите производства у нас плащат значително по-високи сметки за ток от редица свои конкуренти в Европа.  

“В Германия част от индустрията плаща по-ниски сметки за ток от алтернативни производства тук“, коментира  Делисивков. Той обясни, че водещата причина за увеличаването на цената на тока през последните години е включването на редицата добавки към мрежовите цени. Делисивков припомни, че от юли 2012 зелената добавка беше увеличена с около 200%, а ДКЕВР направи заявка за ново повишение от следващия месец.

Притесненията на индустриалните производители са свързани и със забавянето на търговете на електроенергия тази година, както и с неяснотата около промяната на цената на тока от 1 юли 2013.

„От следващия месец предстои всички индустриални потребители на средно напрежение да купуват електроенергия по свободно договорени цени“, отбеляза още  Делисивков. По неговите думи това допълнително ще усложни ситуацията на либерализирания пазар на електроенергия.

След приемането на Закона за енергетиката от миналата година през юли предстои да се създаде подзаконова нормативна рамка, която да отговаря на третия енергиен либерализационен пакет, коментира  Делисивков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Но БСП и Сидеров казаха, че ако България не построи Белене ще се наложи да внасяме скъп ток от чужбина. интересно защо говорят така, след като в чужбина явно има и по-евтин от нашия ток. По-скъпия да не би да е по-качествен или траен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Трябва и на гражданите да се разреши / ама де факто, не само де юре/ !!! Те тогава ще видим!;) Многото приказки и формули ще си останат за колхозния пазар! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
MarkoM
преди 10 години
Ми да махнат добавките - наличието на непрекъснато появяващи се и нарастващи добавки е признак за слабоумие или нежелание да се оптимизират разходите и прходите! Добавката за зелена енергия и ТАМ, и ТУК по евродиректива трябва да е на едно и също ниво и не е в нея вината - печалбата рябва да е от "оборот" , а не от процент печалба и такси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Те обмислят ама да видим дали правителството ще им позволи.И ако го позволи дали ще го обезмисли с цената на такса "пренос".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
До там ли ще я докараме - да внасяме и ток от Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още