IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд мениджър: Инвестирайте в акции на европейски банки

Кредитният риск в еврозоната е достигнал дъното и възстановяването на региона вече е факт, посочва шефът на Oakmark International Fund Дейвид Хероу

13:40 | 22.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фонд мениджър: Инвестирайте в акции на европейски банки

За инвеститорите, готови да рискуват, най-голямата възвръщаемост в света може да дойде от страдащия европейски регион, защото кредитният риск там е достигнал дъното и възстановяването на региона е вече факт.

На това мнение е директорът на Oakmark International Fund Дейвид Хероу, носител на приза „Мениджър на инвестиционен фонд на десетилетието“, присъден му от Morningstar за постигнатата доходност от 26% през миналата година. Фондът се е представил по-добре от своя бенчмарк MSCI World Index за последните три, пет и десет години.

„Ако погледнете добре инвестиционния ни портфейл, ще видите, че най-голям дял от него се пада на Европа, и в частност – на европейските финансови инстутиции“, коментира пред CNBC Хероу, чийто фонд управлява активи за 21 млрд. долара.

Наскоро Хероу е инвестирал в акции на Credit Suisse, италианската Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, Lloyds и Allianz.

Еврозоната почти се измъкна от рецесията, след като за второто тримесечие на 2013 г. БВП на страните се покачи с 0,3%. Добрата новина надмина очакванията на анализаторите и сложи край на агонията, която икономиката изпитваше шест поредни тримесечия.

„Европейците има още какво да направят, за да възстановят микроикономиката си“, предупреждава фонд мениджърът. „Ако огледаме внимателно данните на отделните страни, виждаме подобрение“, сподели още той, давайки за пример Германия и Великобритания.

Можем да се доверим на това, което казва, заради неговия 21-годишен опит в Oakmark. Миналата година Oakmark International Fund реализира 26% доходност. През 2010 г. добрите резултати не останаха незабелязани. Morningstar определи инвестиционния фонд като компанията с най-добрия портфейл за последните 10 години.

Това лято много европейски банки поеха по пътя на успеха на Хероу. Само за последните два месеца на борсата в Ню Йорк швейцарската Credit Suisse е реализирала доходност от 12%.

„Credit Suisse ви носи постоянен поток от доходи“, коментира добрите резултати на банката Дейвид Хероу. „Акцията се продава и на изключително атрактивна стойност – под 10 пъти същинската печалба.“

„Бразилия може да е следващата страна, в която да вложите парите си и да реализирате високи печалби, но сега не е моментът“, сподели още Хероу. „Хората стават все „по-мечи“ настроени към Бразилия, но ако пазарът покаже още една моментна слабост, то това може да отвори възможности за нови инвестиции.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Това е първия призив , откакто стана ясно че акционерите ще участват първи при банкрут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
drakobg
преди 10 години
Ааааа, на Дойче банк повече!А още по -добре-в офшорната ми сметка, обещавам 20%-на годишна възвращаемост, вервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"Инвестирайте в акции на европейски банки"-----------------------------------------------Да! На гръцки и кипърски най-много! Че пирамидата се задъхва вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още