IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиращите в акции фондове в САЩ с рекорден приток на капитал през юли

Повечето средства, изтеглени от пазара на облигации, обаче са запазени от инвеститорите в брой, вместо да бъдат насочени към пазарите на акции

22:17 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестиращите в акции фондове в САЩ с рекорден приток на капитал през юли

Американските фондове, инвестиращи основно в акции, отчетоха рекордно висок приток на капитали през юли на обща стойност 40,3 млрд. долара, сочат данни на компанията за проучване на инвестициите TrimTabs, цитирани от CNBC.

През същия месец Dow Jones и Standard & Poor's 500 покориха нови върхове, а някои анализатори вече определят този летен сезон за американските акции като „неустоим“.

„През последните 2 месеца входящите потоци бяха най-волатилни, при това с голяма преднина, откакто изобщо събираме информация. След като пренебрегнаха акциите и зарязваха облигациите с рекордно темпо през юни, инвеститорските фондове наляха рекордни суми в американските акции и продължиха да продават облигации през юли“, се изтъква в доклада на компанията.

Инвеститорските фондове приключиха своята „любовна връзка“ с облигациите през настоящото лято, изтегляйки през юли 21,1 млрд. долара от взаимните фондове, инвестиращи в американски дълг, както и от борсово търгуваните фондове след рекордния отлив от 69,1 млрд. долара през юни. Отливите през юни и юли сложиха край на 21 поредни месеца на приток на капитали към тях.

Ако инвеститорите продължат да зарязват облигациите, давайки тласък за повишаване на доходността по тях, на Федералния резерв на САЩ може да се наложи да преосмисли плановете си за свиване на монетарните стимули, смятат от TrimTabs.

Според компанията повечето средства, изтеглени от облигациите, по-скоро са запазени в брой, отколкото са вложени на пазара на акции. За 8 седмици до 22 юли 110,9 млрд. долара са прехвърлени в спестовни сметки, докато 32,5 млрд. долара са влезли във фондове на пазара на взаимни фондове на паричния пазар. Общият приток от 143,4 млрд. долара е почти 3 пъти по-голям от онези 54,1 млрд. долара, постъпили през юни и юли във взаимни фондове2, инвестиращи в акции, и борсово търгувани фондове.

„Определено се извършва „преход“ в света на инвестициите, но все още е рано да го определяме като „велик“, като той насочва повече пари към средствата в брой, отколкото към акциите“, коментират от TrimTabs. „Като се има предвид приповдигнатата оценка на американския фондов пазар, не можем да обвиняваме инвеститорите и по-специално тези с дългосрочна перспектива, че предпочитат кеша вместо акциите. От противоположна перспектива е изключително „меча“ реакция толкова много пари да бъдат излети в американски борсово търгувани фондове, инвестиращи в акции“, добавят от изследователската компания.

Standard & Poor's 500 например се търгува при съотношение на цена към печалба от 17,7% при 13,6% за британския индекс FTSE 100.

Според американската компания за финансови услуги PNC, публикувала през уикенда доклада „Неустоимо лято“, пазарът изглежда относително справедливо оценен, като се имат предвид по-добрите макроикономически данни и положителните отчети на компаниите. Над половината от компаниите, които вече представиха своите отчети за второто тримесечие, надхвърлиха предварителните прогнози, сочат данни на Ройтерс.

Въпреки двуцифрения ръст на американските фондови борси през тази година, от PNC очакват пазарът да продължи да осигурява привлекателна възвращаемост и през следващите месеци.

„Американската икономика ще продължи да избягва рецесията, но растежът ще продължи да бъде умерен. В тази обстановка акциите може да продължат да осигуряват привлекателна относителна възвращаемост, тъй като едноцифреният ръст на печалбите е подкрепен от обратното изкупуване на акции и дивидентите“, отбелязват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още