IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с нетен отлив на чужд капитал през юни

Отливът е първият от ноември, но според местен икономист няма да продължи, след като централната банка отново направлява курса на юана нагоре

21:40 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с нетен отлив на чужд капитал през юни

През юни е отчетен нетен отлив на чужд капитал от Китай, след като икономическият растеж се забави, а поскъпването на юана бе преустановено, съобщава Wall Street Journal.

Нетният отлив на чужди капитали през юни е първият от ноември. Народната банка и финансовите институции са продали чужда валлута за нетно 41,2 млрд. юана (6,7 млрд. долара) спрямо нетни покупки за 66,9 млрд. юана през май, показват изчисления на американското издание.

Изчисленията са на база данни на централната банка. Повечето от сделките с чужда валута се извършват чрез нея и затова показателят е ключов индикатор за прилива и отлива на чуждестранни срества.

Според анализатори по-малкото покупки на юани отразяват и спада на износа през юни с 3,1% на годишна база заради спадналото международно търсене и затегнатите правила за обявяване на местния износ, който бе преувеличаван от компаниите с цел получаване на данъчни облекчения.

Икономистът на Standard Chartered Bank Ли Уей не очаква отливът на чуждестранен капитал да продължи, след като централната банка отново започна да направлява курса на юана нагоре. От началото на годината китайската валута е поскъпнала с 1,5% спрямо долара.

Отливът на капитали през юни допринесе за пресъхването на междубанковия кредитен пазар, който за известно време напрегна банковата система на страната, като на 20 юни междубанковите овърнайт лихви скочиха до 30%.

Пазарът възстанови своята ликвидност миналия месец, след като централната банка изля 195 млрд. юана. Овърнайт лихвите понастощяем са около 3,1% - близо до предкризисните нива. Кризата обаче породи съмнения относно силата на китайската банкова и финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още