IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен предупреди Франция да не планира по-високи данъчни приходи

Въвеждането на нови данъци ще натисне растежа и ще се отрази неблагоприятно върху безработицата, смята еврокомисарят

11:45 | 26.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Рен предупреди Франция да не планира по-високи данъчни приходи

Европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен предупреди вчера Франция да не разглежда въвеждането на нови данъци и повишаването на ставките по настоящите като начин за свиване на бюджетния си дефицит през 2014 г., съобщи британският вестник Finnacial Times, като се позова на интервю на еврокомисаря пред френския седмичник Journal de Dimanche.

Предупреждението идва точно преди предстоящите преговори, върху които трябва да се съсредоточи френското социалистическо правителство с надеждата да осигури милиарди евро допълнително финансиране, за да подпомогне запушването на зейналата бюджетна дупка.

„Повишаването на данъците достигна съдбоносна точка. Въвеждането на нови данъци ще натисне растежа и ще се отрази неблагоприятно върху безработицата. Данъците за компаниите и върху спестяванията в момента са прекалено високи“, смята Рен. „Бюджетната дисциплина трябва да дойде от понижаване на публичните разходи, а не от нови данъци“, препоръчва той.

През миналата седмица френското правителство предизвика опасения сред представителите на частния сектор в страната, след като обяви нов данък, който трябва да насърчи компаниите и домакинствата да понижат потреблението си на енергия.

Впоследствие то се опита да неутрализира критиките с уточнението, че данъкът, който ще бъде част от бюджетното предложение за 2014 г., ще бъде фискално неутрален. „Въвеждането на този налог няма да промени данъчните нива“, заяви през уикенда френският премиер Жан-Марк Еро.

Последните данни показват, че Франция загърби 6-месечната рецесия, като икономиката през второто тримесечие на годината се е разширила с 0,5%, а резултатът надхвърли и очакванията на анализаторите.

Икономисти обаче твърдят, че растежът за 2013 г. като цяло едва ще успее да остане на положителна територия, и предупреждават, че всяко бъдещо повишаване на данъците води до риск от унищожаване на крехкото възстановяване. От Международния валутен фонд също се присъединиха към предупрежденията, призовавайки френското правителство да се въздържа от въвеждането на нови данъци и вместо това да се съсредоточи върху разходите, за да свие дефицита.

Данъчните постъпления във Франция достигат 44,2% от брутния вътрешен продукт, което я поставя на 3-то място в държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, обединяваща 34-те най-богати нации в света.

Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Колеги, някой може ли да ме светне за inverse ETF на френски ДЦК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Франция е бъдещата Гърция. Дълговете се трупат, дефицитите растат, разтежът, ако изобщо го има е анемичен, печатането на пари не е вариант. Популистът Олад реверсира и малкото положителни реформи, които Саркози започна. Заможните Французи и бизнесите бягат от Франция, гонени от безумни данъци и трудово законодателство. Производителността на труда е ниска. Всеки опит за орязване на заплати, пенсии и соц. придобивки е посрещан на нож от синдикатите. Само един пример за последните 10 г. износът на птиче месо и продукти от Франция се е сринал от 1,2 милиарда евро до 200 милиона. Французите много скоро ще трябва да преглътнат самочуствието си и да се наредят на опашката за спасяване от Тройката. Въпрос на време е кредиторите да осъзнаят реалността и лихвите по Френските ДЦК да се изтрелят от сегашните си рекордно ниски нива в космоса, както вече се случи с PIIGS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още