IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Ръстът на френската икономика през 2013 г. ще е слаб или нулев

Френският министър на икономиката и финансите ще предложи нови прогнози за растежа на 25-ти септември

16:56 | 10.08.13 г. 2
Московиси: Ръстът на френската икономика през 2013 г. ще е слаб или нулев

Правителството на Франция се готви отново да понижи прогнозата си за растежа на икономиката през тази година. Това заяви френският министър на икономиката и финансите Пиер Московиси, отбелязвайки, че годишният ръст ще е близък или равен на нула, предава ИТАР-ТАСС.

Министърът увери, че френската икономика e излязла от рецесията, а текущият спад ще бъде последван от възстановяване на положителната динамика.

"Ще предложа нови прогнози за растежа на 25-ти септември по време на представянето на проектозакона за бюджета", посочи министърът в интервю за вестник Nice-Matin. "Тенденциите вече са добре познати. Растежът през тази година ще бъде слаб или нулев, в диапазона минус 0,1% и 0,1 на сто", отбеляза още той.

По-рано френското правителството се надяваше да постигне растеж на БВП за тази година от 0,8 на сто, но впоследствие намали прогнозите си до 0,3%.

По думите на френския министър "най-важното нещо за Франция е, че е успя да обърне негативната тенденция" от края на 2012 г. и началото на 2013 г., когато националната икономика отчете две последователни тримесечия на спад. "Всички показатели се подобряват, като се започне от промишленото производство. Второто и третото тримесечие на 2013 г. ще приключат с положителен растеж", добави още Московиси.

"Френската икономика излезе от рецесията и вече е в фазата на възстановяване. Тя ще е дълга и ще създаде повече работни места", посочи икономическият министър. "Имаме всички основания да вярваме, че през 2014 г. ще бъде постигнат реален ръст - за първи път от три години насам", коментира още Пиер Московиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всички трябва перфектно да се клатят около 0-та /не под нея!/ за да няма рецесия на хартия /паника/, а само на практика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още