IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед: Франция е най-голямото притеснение в Европа

Анализатор обаче намира коментарите на шефа на поделението на Фед в Далас Ричард Фишър за малко закъснели

18:22 | 09.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Представител на Фед: Франция е най-голямото притеснение в Европа

Президентът на подразделението на американския Федерален резерв в Далас Ричард Фишър е притеснен най-вече за втората по големина икономика в еврозоната, отколкото за държавите от периферията на региона, съобщи CNBC, като се позова на негово интервю пред германския ежедневник Handelsblatt.

Фишър посочва, че е предпазлив оптимист за еврозоната и че е очаква подобрение в засегнатия от кризата регион. Той обаче подчертава, че проблемите по-конкретно във Франция се запазват.

„Притеснен съм за Франция повече, отколкото за всяка друга страна“, твърди президентът на подразделението на Фед в Далас. Една силна Франция е важна в контекста на европейската история, изтъква той. „Рисковете за динамиката в икономиката там не трябва да бъдат подценявани“, смята Фишър.

Показателите напоследък показаха, че икономическият пейзаж във Франция изглежда леко се е подобрил, макар че резкият спад, отразен в данните за индустриалното производство, които бяха публикувани днес, сочи, че възстановяването все още е далеч. От френския статистически институт INSEE съобщиха, че индустриалното производство през юни се е свило с 1,4% на месечна база, докато анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,1%.

Наскоро френският министър на финансите Пиер Московиси заяви, че страната излиза от рецесията през второто тримесечие на 2013 г. с ръст от 0,2%, но тези данни ще трябва да бъдат потвърдени в сряда.

Френската централна банка прогнозира ръст от 0,1% за 2013 г., макар че повечето икономисти очакват икономиката да се свие леко.

През първото тримесечие безработицата в страната достигна рекордно високите 10,4%. Изследване, публикувано през тази седмица, показа, че 84% от французите смятат, че президентът Франсоа Оланд няма да успее да понижи нивото на безработица до края на годината, както бе обещал.

Джайлс Кийтинг, ръководител на отдела за проучвания в Credit Suisse, обаче смята, че коментарите на Фишър са „малко закъснели“.

„Всички знаем, че Франция има огромни проблеми. Наясно сме също, че те вече са се заловили с тях“, отбелязва Кийтинг. „Те приеха закон за пазара на труда. Част от данните сочат, че те вече се оттласкват от дъното“, добави той. По думите му Франция не е „образец за гъвкав трудов пазар“, но нещата в момента стоят по-добре, отколкото преди 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Не малко закъснели, ами направо ретро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още