IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция загуби последния си ТОП рейтинг

Fitch като последната голяма агенция намали рейтинга на втората по големина икономика в еврозоната

22:58 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Франция загуби последния си ТОП рейтинг

Сериозен удар по подложената на натиск за реформиране Франция. Втората по големина икономика в еврозоната след Германия загуби и присъдения от рейтинговата агенция Fitch ТОП кредитен рейтинг. Както съобщи в петък вечерта Fitch, рейтингът се понижава от "AAA" до "AA +". Перспективите за страната се определят като стабилни, така че в близко бъдеще няма заплаха за по-нататъшно понижение, предаде DPA. 

Fitch беше последната от трите големи агенции за кредитен рейтинг, които оценяваха рейтинга на Франция с ААА. Standard & Poor's и Moody's отдавна понижиха рейтинга на страната. Финансовите пазари не приеха това решение с апломб и на финансовите пазари почти нямаше реакция.

Fitch обосновава решението си главно с високото равнище на дълга на Франция, което се очаква да намалее бавно в дългосрочен план. През 2014 г. коефициентът на задлъжнялост - съотношението на дълга към БВП, ще достигне пика си от 94%, смятат анализаторите. До 2017 г. съотношението се очаква да намалее слабо до 92 процента от брутния вътрешен продукт. Това превишава границата, която Fitch смята за съвместима с най-високия рейтинг. Също така дългът на Франция е по-висок, отколкото в повечето други страни, оценени с тройното A.

Освен това агенцията обяснява решението си с несигурността около перспективите за растеж на страната. При това положение правителството трудно ще постигне целите си за укрепване на бюджета. Агенцията напомня за високата безработица в страната, слабото търсене от чужбина и по-ниската конкурентоспособност.  

Standard & Poor's отне първокласния кредитен рейтинг на Франция в началото на миналата година. Тя би могла да потвърди сегашната оценка за страната – АА, ако се види, че публичният дълг започва да се стабилизира, коментира анализаторът за Франция в рейтинговата агенция Марко Мршник. По думите му обаче това може да стане към 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още