fallback

Впечатляваща победа за Меркел *

Новият мандат за управляващата досега коалиция обаче е под въпрос

19:35 | 22.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел ще отпразнува впечатляваща победа на проведените днес парламентарни избори. 

Партията на Меркел Християндемократически съюз (CDU/CSU) категорично води на парламентарните избори в Германия с около 42% според предварителните резултати на обществената телевизия ARD. Този резултат е доста над прогнозите, които според социолозите бяха за резултат между 36 и 39%. Това е същевременно и най-добрият резултат за партията от управлението на Хелмут Кол насам. Според изчисленията на двете държавни телевизии ARD и ZDF съюзът може дори да спечели абсолютно мнозинство и да има 302 от общо 598 места в парламента.

Същевременно обаче канцлерът ще трябва да трепери заради неясната съдба на коалиционния партньор - свободната демократическа партия, която може да не успее да премине петпроцентния праг, необходим за влизане в парламента, за пръв път от основаването на Федерална република Германия. Според данните от екзитпола, представен от ARD, FDP успява да постигне 4,5%- 4,7%. Близък предварителен резултат от 4,9% получава и евроскептичната партия „Алтернатива за Германия” (AfD), която за пръв път се явява на парламентарни избори и с този резултат все още се надява на влизане в Бундестага. 

Според последния екзитпол Германската социалдемократическа партия SPD на опонента на Меркел – Пеер Щайнбрюк, получава близо 26%. Предвид тези резултати е възможно сформиране на голяма управляваща коалиция.

За Зелените са гласували 8% от германците, което означава, че те заедно със социалдемократите не биха могли да имат мнозинство и да сформират правителство. Левицата се справя по-зле спрямо изборите през 2009 г. и получава 8,5 на сто от гласовете.

По отношение на възможните коалиции все още не може да се очертае ясен тренд. Сигурно е обаче, че черно-жълтата коалиция трудно ще бъде повторена. Защото според резултатите на  AfD в случай на влизане на FDP в парламента коалицията е под въпрос – чисто математически местата на CDU/CSU и FDP може би ще са по-малко от тези на четирите останали партии - SPD, Зелените, Левицата и AfD.

Официалните резултати се очакват в следващите няколко часа.

Вижте снимки от изборния ден в галерията ни!

*Актуализирано в 20,10, очаквайте подробности!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още