IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значение имат изборите в Германия за Европа

Най-голямата европейска икономика е поставена пред съдбоносен за целия регион избор

13:31 | 22.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Досегашният канцлер Ангела Меркел най-вероятно ще продължи да заема поста и след изборите в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Досегашният канцлер Ангела Меркел най-вероятно ще продължи да заема поста и след изборите в неделя. Снимка: Ройтерс

Съдбоносни избори предстоят в Европа през уикенда. Първата по сила икономика в рамките на Европейския съюз (ЕС) – Германия, ще гласува за първи път след началото на кризата в еврозоната през 2010 г.

Ангела Меркел и нейният дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) се насочва уверено към спечелването на трети последователен управленски мандат. Водената от настоящия канцлер партия управлява в периода 2009-2013 г. заедно с либералната Свободна демократическа партия, докато през 2005-2009 г. бе оформила широка коалиция с лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП).

Какво значение обаче имат тези избори за ЕС?

Германия е най-голямата европейска икономика – производствен и експортен двигател на евросъюза. Нейният брутен вътрешен продукт (БВП) в размер на 2,7 трлн. евро е отговорен за близо 30% от общата производствена активност в рамките на валутния блок. Освен мощта с оглед на цифрите, Германия си спечели уважение и влияние в евросъюза и поради ключовата ѝ роля в спасяването на доста от европейските страни в последните три години.

Ангела Меркел със сигурност е разглеждана от някои европейски граждани с доста негативизъм с оглед на позицията ѝ спрямо строгите икономии в замяна на помощ. Въпреки това именно тези ѝ действия ѝ спечелват сериозна популярност сред повечето германци, които одобряват позицията на Берлин за излизане от кризата.

Кой е вероятният печеливш?

Доскоро Меркел и нейните коалиционни съюзници имаха отчелива преднина в социологическите проучвания. През последните месеци обаче подкрепата за свободните демократи рязко се понижи, като либералната формация към момента се намира на ръба на 5-процентната бариера за попадане в германския парламент. Ако либералите не намерят място в Бундестага, ХДС ще изгуби един от предпочитаните си коалиционни партньори.

Анализатори твърдят, че в момента повторение на коалицията със социалдемократите от периода 2005-2009 г. е най-вероятния изход от изборите в неделя. Подобен резултат от вота ще придобие допълнителна вероятност при пробив на новата антиевропейски настроена партия "Алтернатива за Германия".

Според последните социологически проучвания от четвъртък водената от Меркел консервативна коалиция (ХДС и Християнсоциалният съюз - ХСС) ще получи 38% от гласовете. В същото време свободните демократи малко над 5 на сто от гласовете. При подобно развитие на гласуването досегашната тройна коалиция няма да успее да сформира мнозинство в парламента.

Същевременно основната опозиционна СДП, водена от Пеер Щайнбрюк, ще събере 28% от гласовете, докато техните партньори от Зелената партия ще постигнат резултат от 8 на сто.

Какъв е залогът за Европа?

Спокойствието на пазарите и излизането от рецесията несъмнено са положителни новини за съюза. Въпреки това съществуват още редица предизвикателства за региона, който продължава да се сблъсква с "призрака на бавния растеж", рекордната безработица, застаряването на населението и нарастващите дългове.

Гърция се нуждае от допълнителна помощ, до същото най-вероятно ще опре и Португалия. Нещо повече – "ремонтирането" на европейската банкова система, което е от решаващо значение за "размразяването" на кредитните пазари и възстановяването на дългосрочната икономическа стабилно, продължава да се бави.

Германия, разбира се, ще продължи да бъде основен играч при вземането на решенията за бъдещето на европейския отговор на кризата. Въпреки това твърде малка е вероятността европолитиката да се промени коренно, ако Меркел продължи управлението си със свободните демократи и ХСС. Всяка една друга промяна на коалиционния формат пък може да има решаващо значение за бъдещето на външнополитическите ходове на Берлин.

Социалдемократите традиционно поддържат по-мек тон що се касае до политиката на строги икономии, която е непоколебимо подкрепяна от Меркел в последните години. "Силата и желанието на СДП да предизвика преразглеждане на европолитиката на Германия са силно ограничени", отбеляза икономистът от BNP Paribas Евелин Херман.

Какво значение има всичко това за германската икономика?

Германия е второто най-продуктивно национално стопанство сред икономиките от Г-7 въз основа на индикатора БВП/отработен час. Безработицата в страната, която е втората най-ниска в Европа, спомогна за постигането на икономически растеж от 0,7% през второто тримесечие на фона на продължилата 18 месеца рецесия в еврозоната. Същевременно германските фондови пазари достигнаха рекордни нива, а бизнесът не е бил толкова оптимистично настроен за перспективите си в последните повече от три години.

Някои икономисти обаче изразяват опасенията си за бъдещето на германската икономиката. Включването на социалдемократите в управляващата коалиция би повишило възможността от покачване на подоходния данък, въвеждане на минималната работна заплата и ограничаване на временната трудова заетост.

"Въздействието върху краткосрочния бизнес цикъл ще бъде незначително", отбелязват експертите от Berenberg Bank. "Но с течение на времето Германия може да загуби сегашната си позиция като едно от най-добрите места за правене на бизнес в Европа. Това може да струва скъпо на страната", посочват още анализаторите.

Как ще реагират пазарите на резултатите?

Най-вероятният изход от изборите – широка коалиция, оглавявана от Ангела Меркел, ще има малко влияние върху пазара. По коренно различен начин обаче ще стоят нещата, ако резултатите изненадат и социалдемократите бъдат поставени през изкушението да опитат да съставят правителство със Зелените и крайнолевите. В такъв случай инвеститорите ще претеглят потенциалните рискове за икономиката на Германия и повишените шансове за по-нататъшно отстъпление от политиката на намаляване на дълговете в Европа.

Какво влияние има фигурата на Ангела Меркел за Германия може да научите от материала на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абсолютно не значи това, защото от изборите нищо не зависи! Ако има объркано /неправилно/ "мнение" у електората спрямо заданието, се финансират подобаващи и промиващи реклами.... дотогава, докато трябва за формиране на Правилното "мнение" :))) - та изразяването на Правилното "мнение" не променя заданието, а само го потвърждава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Ако Меркел не загуби това означава, че е управлявала добре и трябва да продължи в същия дух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Много е важно за България, Меркел да загуби.Да, нямаме държавници, но и ние сме ***.А журналистите ни са на като мега звезди неграмотни.Много смешно ми стана, когато Сидеров в БТВ заговори "кротко", защо да не и физкултурници да стават политици. Все пак той е завършил фотографско училище. ..........А за Меркел, задачата и да узстанови ЕЦБ на всяка цена в европа. Друго не я интересува! Затова е вредна. На времето и желязната лейди я използваха и изхвърлиха на бунището със съмнителна слава на политик. Е да, церемониите продължават, те са част от играта. Така, че и Меркел е кукла, много лощо скроена и ушита кукла, за тези, които виждат.Тя трябва да загуби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
Както и да завършат изборите в Германия ние пак ще сме си на опашката. Защото ние нямаме държавници, а прислуга на олигарси и монополи, сламени чучела със сериозни зависимости и свои нелицеприятни петна в биографиите си. А обърканите глави на "матрияла" само спомагат тенденцията да се задълбочава, без никакъв изглед за по-цивилизовано развитие на страната. Ами казано е отдавна: "Всеки народ заслужава съдбата си".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още