IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Впечатляваща победа за Меркел *

Новият мандат за управляващата досега коалиция обаче е под въпрос

19:35 | 22.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел приема овации от привържениците в централата на&nbsp;CDU. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел приема овации от привържениците в централата на CDU. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел ще отпразнува впечатляваща победа на проведените днес парламентарни избори. 

Партията на Меркел Християндемократически съюз (CDU/CSU) категорично води на парламентарните избори в Германия с около 42% според предварителните резултати на обществената телевизия ARD. Този резултат е доста над прогнозите, които според социолозите бяха за резултат между 36 и 39%. Това е същевременно и най-добрият резултат за партията от управлението на Хелмут Кол насам. Според изчисленията на двете държавни телевизии ARD и ZDF съюзът може дори да спечели абсолютно мнозинство и да има 302 от общо 598 места в парламента.

Същевременно обаче канцлерът ще трябва да трепери заради неясната съдба на коалиционния партньор - свободната демократическа партия, която може да не успее да премине петпроцентния праг, необходим за влизане в парламента, за пръв път от основаването на Федерална република Германия. Според данните от екзитпола, представен от ARD, FDP успява да постигне 4,5%- 4,7%. Близък предварителен резултат от 4,9% получава и евроскептичната партия „Алтернатива за Германия” (AfD), която за пръв път се явява на парламентарни избори и с този резултат все още се надява на влизане в Бундестага. 

Според последния екзитпол Германската социалдемократическа партия SPD на опонента на Меркел – Пеер Щайнбрюк, получава близо 26%. Предвид тези резултати е възможно сформиране на голяма управляваща коалиция.

За Зелените са гласували 8% от германците, което означава, че те заедно със социалдемократите не биха могли да имат мнозинство и да сформират правителство. Левицата се справя по-зле спрямо изборите през 2009 г. и получава 8,5 на сто от гласовете.

По отношение на възможните коалиции все още не може да се очертае ясен тренд. Сигурно е обаче, че черно-жълтата коалиция трудно ще бъде повторена. Защото според резултатите на  AfD в случай на влизане на FDP в парламента коалицията е под въпрос – чисто математически местата на CDU/CSU и FDP може би ще са по-малко от тези на четирите останали партии - SPD, Зелените, Левицата и AfD.

Официалните резултати се очакват в следващите няколко часа.

Вижте снимки от изборния ден в галерията ни!

*Актуализирано в 20,10, очаквайте подробности!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
казах ли аз! :))Окончателно:* Меркел - 311 * социалдемократи -192* Зелени- 63* Левица - 64*******************************И това ако не е копия на избори 2012 в България....не знам какво друго е! :))С'я ако има демокрация в Германия, бабата трябва да последва съдбата на Боко-Тиквата! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
Мисля, че ще е значително по-зле :)))Този тук си има крило, което "прокрадва" от спускащите каквото може /ограничени са от възможностите си основно!/, докато лелката се отчита дирекшън при спускащите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
SS-23
преди 10 години
Впечатляваща победа за Меркел****************************************************Да не стане само като впечатляващата "победа" на Боко-Tиквата.....май това се очертава, съдейки по резултатите!?! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Имах си х'аз ;))) - незаменими са за спускащите! - екипа на провеждащите реформите гримирани "тролейбусни шофьори" - да не обиждам все пак шофьори-те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още