fallback

ЕК предлага нов механизъм за ранна идентификация на социални проблеми

Държавите, които имат отклонения в установените балансирани критерии, няма да бъдат санкционирани, но ще трябва да предприемат превантивни мерки

16:09 | 02.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на нов механизъм за ранно идентифициране на проблеми в социалната сфера и със заетостта в рамките на Европейския семестър, съобщават от Брюксел.

Инструментът ще се ползва за аналитични цели, най-вече за идентифициране на проблеми, които биха могли да имат въздействие извън националните граници, посочват от ЕК.

Комисията ще оценява данните за общото ниво на безработица във всяка от страните от Евросъюза, за младежката безработица, за дела на младежите, които не учат и не работят, разполагаемия доход на домакинствата, делът на населението, застрашено от бедност и коефициентът на неравенствата, за да идентифицира опасностите пред заетостта. Обобщените данни ще бъдат включени в редовния годишен доклад на Комисията за заетостта.

Брюксел настоява държавите от общността да засилят надзора над заетостта и социалните предизвикателства и да координират политиките си в тази посока, както и да засилят солидарността и трудовата мобилност, както и да укрепят социалния диалог.

Отделно институцията настоява работодателите и синдикатите да се ангажират допълнително с определянето и изпълнението на препоръките на ЕК в рамките на Европейския семестър, както и с по-ефективното използване на бюджетите за облекчаване на неравенствата.

Новият инструмент ще бъде обсъден от Европейския съвет през пролетта, когато ще се проведат разговорите за Европейския семестър и подготовката на специфичните за всяка държава икономически препоръки. После ще бъде обсъден и с Европейския парламент (ЕП) и социалните партньори.

Засега не се предвижда да има някакви последствия и санкции за държавите, които се отклонят от препоръчителните индикатори. Към тези страни ще се отправят само препоръки за предприемане на превантивни мерки.

Еврокомисията подчертава, че в рамките на новия механизъм ще се работи за насърчаване на трудовата мобилност в ЕС, с помощта на която могат да се коригират някои дисбаланси на пазарите на труда в държавите-членки. Данните на Брюксел сочат, че само 2,6% от населението на ЕС (4% от държавите в еврозоната) са се преместили да живеят и работят в друга държава от общността.

Евросъюзът вече адресира някои от бариерите пред трудовата мобилност, а комисията днес е приела и специална система за оценка доколко държавите са премахнали регулациите за достъп до т. нар. защитени професии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още