IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нов механизъм за ранна идентификация на социални проблеми

Държавите, които имат отклонения в установените балансирани критерии, няма да бъдат санкционирани, но ще трябва да предприемат превантивни мерки

16:09 | 02.10.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК предлага нов механизъм за ранна идентификация на социални проблеми

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на нов механизъм за ранно идентифициране на проблеми в социалната сфера и със заетостта в рамките на Европейския семестър, съобщават от Брюксел.

Инструментът ще се ползва за аналитични цели, най-вече за идентифициране на проблеми, които биха могли да имат въздействие извън националните граници, посочват от ЕК.

Комисията ще оценява данните за общото ниво на безработица във всяка от страните от Евросъюза, за младежката безработица, за дела на младежите, които не учат и не работят, разполагаемия доход на домакинствата, делът на населението, застрашено от бедност и коефициентът на неравенствата, за да идентифицира опасностите пред заетостта. Обобщените данни ще бъдат включени в редовния годишен доклад на Комисията за заетостта.

Брюксел настоява държавите от общността да засилят надзора над заетостта и социалните предизвикателства и да координират политиките си в тази посока, както и да засилят солидарността и трудовата мобилност, както и да укрепят социалния диалог.

Отделно институцията настоява работодателите и синдикатите да се ангажират допълнително с определянето и изпълнението на препоръките на ЕК в рамките на Европейския семестър, както и с по-ефективното използване на бюджетите за облекчаване на неравенствата.

Новият инструмент ще бъде обсъден от Европейския съвет през пролетта, когато ще се проведат разговорите за Европейския семестър и подготовката на специфичните за всяка държава икономически препоръки. После ще бъде обсъден и с Европейския парламент (ЕП) и социалните партньори.

Засега не се предвижда да има някакви последствия и санкции за държавите, които се отклонят от препоръчителните индикатори. Към тези страни ще се отправят само препоръки за предприемане на превантивни мерки.

Еврокомисията подчертава, че в рамките на новия механизъм ще се работи за насърчаване на трудовата мобилност в ЕС, с помощта на която могат да се коригират някои дисбаланси на пазарите на труда в държавите-членки. Данните на Брюксел сочат, че само 2,6% от населението на ЕС (4% от държавите в еврозоната) са се преместили да живеят и работят в друга държава от общността.

Евросъюзът вече адресира някои от бариерите пред трудовата мобилност, а комисията днес е приела и специална система за оценка доколко държавите са премахнали регулациите за достъп до т. нар. защитени професии.

Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
не е роман, а самата действителност, видяхте колко пари изгоряха на финдовата борса и жилищния пазар в началото на кризата и как западни банки спечелиха от това. Виждате лихвите спрямо Европа. Цените на телекомите и елетроенергията също са завишени спрямо доходите заради картел. ЕК и ЕЦБ се крият зад спекуланти като Сорос, които преподават в ЦЕУ кризи и картели, за да не хванат международните институции. Всичко това е организирано с контрол на съзнанието на мрежата на телекоми като Телеком Австрия (не е случайно, че с банките "инвестират" в определени съседни страни в региона). Основните политици в българия, ЕК и ЕЦБ са с контрол на съзнанието и действат организирано като грабят ресурси и подкрепят картели. Следете как умело се прикриват зад определени хора и малко фалшиви идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още