IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатна грешка повиши дълга на Испания с 10 млрд. евро

Очакваните държавни задължения на иберийската страна през 2014 г. след корекцията вече са 98,9% от БВП

13:57 | 04.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печатна грешка повиши дълга на Испания с 10 млрд. евро

Четири дни след представянето на данните за задълженията на Испания базираното в Мадрид Министерство на икономиката излезе с официално съобщение за възникнала неточност.

"Става дума за печатна грешка", заяви говорителят на ведомството, цитиран от британското издание The Telegraph.

Очакваният публичен дълг на Испания през 2014 г. след корекцията вече е 98,9% от брутния вътрешен продукт (БВП). Техническата неточност на испанските служители повиши дела на 99,8% от БВП.

По думите на говорителя грешката не се дължи на проблем в математическите изчисления. Според него става дума за размяна на цифри при въвеждането в системата.

Разликата може и да е изглежда минимална, но когато става дума за национално стопанство с размерите на Испания – четвъртата по големина икономика в еврозоната, това се равнява на около 10 млрд. евро.

Според експерти дори и след отстраняването на излишните 10 млрд. евро от прогнозата задълженията на Испания нарастват с тревожна скорост. Страната продължава тежката си битка за излизане от двойната рецесия, предизвикана от спукването на имотния балон през 2008 г.

Публичният дълг на Испания нарасна от 68,5 на сто от БВП през 2011 г. до 85,9% в края на 2012 г. Към средата на настоящата година пък задълженията достигат 92,2% от общата икономическа активност.

Министър-председателят Мариано Рахой, който бе принуден да заложи на строги фискални икономии в опита си да балансира икономиката на страната, очаква държавният дълг през тази година да нарасне до 94,2 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ех какъв "майтап" се е оформил :)))))))))))))) - системен !!Сега ще има голяма въздишка, че е бил по-къс приготвения с 1см и е останал само 252см за поемане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още