fallback

ЕП иска при добив на шистов газ задължително да се прави ОВОС

Предложението ще бъде обсъдено със Съвета на министрите преди да стане част от законодателството на ЕС

17:07 | 09.10.13 г.

С промени в законодателството Европейският парламент (ЕП) предложи проучването и добивът чрез хидравлично разбиване (фракинг) на неконвенционални въглеводороди задължително да подлежи на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщи пресслужбата на институцията. 

При използването на фракинг трябва да има и гаранции, че обществеността е информирана и консултирана предварително.

Неконвенционални въглеводороди са шистовият газ, нефтоносният шист, светилен газ и други. 

Според действащото законодателство ОВОС се прави за газовите проекти, които извличат най-малко 500 хил. куб. м. газ на ден. Много проекти за добив на шистов газ обаче са с по-малък обем, поради процеса на хидравлично разбиване, и следователно не са обект на оценка на въздействието.

По тази причина и депутатите настояха това изискване да бъде задължително за всички проекти за проучване и експлоатация на неконвенционални въглероди, независимо от извличаното количеството, когато е налично хидравлично развитие.

„Изменихме това ключовото законодателство с цел привеждането му в съответствие с новите приоритети на Европа, като опазване на почвите, устойчиво използване на ресурси и опазване на биологичното разнообразие. Хидравличното разбиване предизвиква безпокойство. Ние определихме ясни критерии за избягване на конфликт на интереси и за участие на гражданите“, заяви докладчикът по темата Андреа Дзанони (АЛДЕ, Италия).

Дзанони получи мандат за преговори за споразумение на първо четене с министри на ЕС, макар и с минимално мнозинство -  332-ма депутати гласуваха „за“, 311 - „против“, а 14 се въздържаха. 

Предложението включва мерки, насочени към борбата с конфликта на интереси между предприемачите и специалистите, извършващи проучванията. В измененията предложени от депутатите се казва, че експертите трябва да притежават необходимата квалификация, опит и технически умения. Те трябва да могат да работят по научно обективен начин, независимо от предприемачите и дори публичните органи, е записано още в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още