IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП иска при добив на шистов газ задължително да се прави ОВОС

Предложението ще бъде обсъдено със Съвета на министрите преди да стане част от законодателството на ЕС

17:07 | 09.10.13 г.
ЕП иска при добив на шистов газ задължително да се прави ОВОС

С промени в законодателството Европейският парламент (ЕП) предложи проучването и добивът чрез хидравлично разбиване (фракинг) на неконвенционални въглеводороди задължително да подлежи на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщи пресслужбата на институцията. 

При използването на фракинг трябва да има и гаранции, че обществеността е информирана и консултирана предварително.

Неконвенционални въглеводороди са шистовият газ, нефтоносният шист, светилен газ и други. 

Според действащото законодателство ОВОС се прави за газовите проекти, които извличат най-малко 500 хил. куб. м. газ на ден. Много проекти за добив на шистов газ обаче са с по-малък обем, поради процеса на хидравлично разбиване, и следователно не са обект на оценка на въздействието.

По тази причина и депутатите настояха това изискване да бъде задължително за всички проекти за проучване и експлоатация на неконвенционални въглероди, независимо от извличаното количеството, когато е налично хидравлично развитие.

„Изменихме това ключовото законодателство с цел привеждането му в съответствие с новите приоритети на Европа, като опазване на почвите, устойчиво използване на ресурси и опазване на биологичното разнообразие. Хидравличното разбиване предизвиква безпокойство. Ние определихме ясни критерии за избягване на конфликт на интереси и за участие на гражданите“, заяви докладчикът по темата Андреа Дзанони (АЛДЕ, Италия).

Дзанони получи мандат за преговори за споразумение на първо четене с министри на ЕС, макар и с минимално мнозинство -  332-ма депутати гласуваха „за“, 311 - „против“, а 14 се въздържаха. 

Предложението включва мерки, насочени към борбата с конфликта на интереси между предприемачите и специалистите, извършващи проучванията. В измененията предложени от депутатите се казва, че експертите трябва да притежават необходимата квалификация, опит и технически умения. Те трябва да могат да работят по научно обективен начин, независимо от предприемачите и дори публичните органи, е записано още в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още