fallback

Банкови регулации, но на ниво ЕС, искат европейците

Проучване на Евробарометър показва подкрепа от страна на гражданите на общността за общо европейски мерки за спасяване на банковия сектор

15:40 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Регулацията на банките беше сочена като една от мерките, които няма да допуснат връщане на финансовата криза. Очевидно тези коментари са успели да убедят европейците в своята състоятелност. Оказва се обаче, че много от тях не вярват на националните регулатори и смятат, че банките трябва да бъдат наблюдавани на ниво ЕС.

Това показа проучване на Евробарометър, представено в Европейския парламент. Според данните 54% от анкетираните настояват за европейска регулация на банките. 57% пък настояват мерките за спасение на изпаднали в затруднение банки да бъдат отново на ниво ЕС.

Що се отнася до гаранциите за банковите депозити мненията са разделени – 47% са за действия на европейско ниво, докато за 45% от анкетираните по-ефективни са мерките на национално ниво.

50% от европейците смятат, че ще са по-защитени от сегашната криза в техните държави, ако има координирани мерки във всички останали държави в ЕС. Спрямо лятото на 2012 година, когато беше проведено аналогично проучване, има обаче понижение с пет пункта. 41% пък смятат, че защитата ще е по-ефективна на национално ниво. Увеличението е от три пункта спрямо миналото лято.

Усещането, че еврото не е намалило отрицателните последици от кризата, споделят 51% от респондентите. Техният брой обаче намаляват с три пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още