IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкови регулации, но на ниво ЕС, искат европейците

Проучване на Евробарометър показва подкрепа от страна на гражданите на общността за общо европейски мерки за спасяване на банковия сектор

15:40 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банкови регулации, но на ниво ЕС, искат европейците

Регулацията на банките беше сочена като една от мерките, които няма да допуснат връщане на финансовата криза. Очевидно тези коментари са успели да убедят европейците в своята състоятелност. Оказва се обаче, че много от тях не вярват на националните регулатори и смятат, че банките трябва да бъдат наблюдавани на ниво ЕС.

Това показа проучване на Евробарометър, представено в Европейския парламент. Според данните 54% от анкетираните настояват за европейска регулация на банките. 57% пък настояват мерките за спасение на изпаднали в затруднение банки да бъдат отново на ниво ЕС.

Що се отнася до гаранциите за банковите депозити мненията са разделени – 47% са за действия на европейско ниво, докато за 45% от анкетираните по-ефективни са мерките на национално ниво.

50% от европейците смятат, че ще са по-защитени от сегашната криза в техните държави, ако има координирани мерки във всички останали държави в ЕС. Спрямо лятото на 2012 година, когато беше проведено аналогично проучване, има обаче понижение с пет пункта. 41% пък смятат, че защитата ще е по-ефективна на национално ниво. Увеличението е от три пункта спрямо миналото лято.

Усещането, че еврото не е намалило отрицателните последици от кризата, споделят 51% от респондентите. Техният брой обаче намаляват с три пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още