IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейби бумът изправя Франция пред редица предизвикателства

Трябва да възстановим публичните финанси и в същото време да запазим френската социална държава, посочва съветник на президента Оланд

11:57 | 27.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франция се гордее с най-високата раждаемост в Европейския съюз след Ирландия, но бейби бумът я изправя пред редица предизвикателства. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Франция се гордее с най-високата раждаемост в Европейския съюз след Ирландия, но бейби бумът я изправя пред редица предизвикателства. Снимка: архив Ройтерс

От своя страна френското правителство твърди, че е уверено, че усилията за съживяване на икономическия растеж ще се отплатят с попълване на държавната хазна. Въпреки това много икономисти смятат, че Франция не може да избяга от сериозна реформа в социалната система, включително в политиките за подпомагане на семействата.

При встъпването си в длъжност френският президент Франсоа Оланд обеща да намали бюджетния дефицит и да инвестира в бъдещите поколения. Той заяви, че неговото правителство ще намали дефицита до 3% от БВП през 2013 г., в сравнение с 5,3% през 2011 г. В същото време той задели 7,5 млрд. евро, за да плати за 60 000 допълнителни държавни учители в рамките на мандата му.

„Ние не можем да жертваме младите“, заяви Оланд пред декември 2012 г. По-малко от година след избирането му, той е изправен пред тежки решения. Безработицата нараства, а дефицитът е по-висок от очакваното.

Въпреки това френското правителство заяви, че планира да създаде 150 000 държавно спонсорирани работни места за млади хора. Този ход ще струва 3,5 млрд. евро годишно.

По-рано тази година президентът се опита да овладее ситуацията със семейните надбавки, от които се ползват богатите домакинства. Той предложи ограничение, предполагащо само по-бедните домакинства да имат право на надбавки. Семейните асоциации обаче го принудиха да оттегли предложението си.

За да намали публичните разходи, правителството ограничи финансирането на армията и на министерството на външните работи, което пък затвори посолствата си в няколко страни. Плановете за изграждането на нови високоскоростни влакови линии и водни канали също бяха отложени за неопределено време.

При представянето на проектобюджета за 2014 г. правителството призна, че целта от 3% дефицит се налага да бъде отложена до 2015 г.

„Трябва да възстановим публичните финанси и в същото време да запазим френската социална държава“, заяви депутатът социалист Карин Бергер, който е съветник на Оланд.

В училището в малкото селце директорът Деуит е принуден да се справя със същите проблеми. Преди да го изберат за поста през 2008 г. е обещал да изгради ново училище. Плановете за ремонти на местната катедрала обаче ще отложат идеите му във времето. Миналата година Деуит е потърсил начини да осъществи предложението си, но от Париж пристигат лоши новини – заради бюджетните съкращения държавата може да поеме само 30% от разходите, а не 40%, както е било до момента.

С годишен бюджет от 700 000 евро, селото е решило да вземе заем, за да може да покрие своя дял. Френското министерство на образованието плаща за учителите, но селото ще трябва да покрие други 24 000 евро годишно за допълнителните разходи.

„Това са много пари. Но е инвестиция в бъдещето“, категоричен е Деуит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Може и да не са се справили, защото е важно в многоетническа Франция кой точно има най-голям принос в тази раждаемост - дали "светлокожите коренни французи" или натурализираните потомци на емигранти от цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 10 години
Спомням си, че някъде около 2000г. четох за демографската ситуация във Франция. Тогавашното правителство за разлика от нашето беше оценило проблема със застаряващата нация и тогава по медиите се писа за плановете на държавата да повиши раждаемостта. Сега разбирам, че са се справили. Следващата стъпка ще е да се постараят да не станат като Испания. И там имаха висока раждаемост и сега имат много младежи, ама все безработни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още