IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейби бумът изправя Франция пред редица предизвикателства

Трябва да възстановим публичните финанси и в същото време да запазим френската социална държава, посочва съветник на президента Оланд

11:57 | 27.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франция се гордее с най-високата раждаемост в Европейския съюз след Ирландия, но бейби бумът я изправя пред редица предизвикателства. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Франция се гордее с най-високата раждаемост в Европейския съюз след Ирландия, но бейби бумът я изправя пред редица предизвикателства. Снимка: архив Ройтерс

С близо 30% повече деца, отколкото преди пет години, класната стая в началното училище в малко френско селце се пука по шевовете. Децата в предучилищна възраст влизат заедно в тясна стая, за да си починат, а учителите едва преминават през претъпканата столова, за да могат да обядват.

Междувременно селото се бори за покриване на сумата от 1 млн. евро, необходими за изграждането на ново училище, но бюджетните съкращения са станали причина за намаляване на държавната подкрепа за осъществяването на плана.

Франция се гордее с най-високата раждаемост в Европейския съюз след Ирландия – 2,1 деца на една французойка, съобщава The Wall Street Journal. През последните години раждаемостта е достигнала темпове, невиждани в страната от 1970 г. насам. Докато общото население на Европа се очаква да намалее през следващите десетилетия, това на Франция се очаква да нарасне, осигурявайки голяма и стабилна група от работещи възрастни.

Франция постигна мини бейби бум, благодарение на някои от най-щедрите европейски субсидии за семейства. Разходите за семейната политика, включително данъчните облекчения за родители и държавната помощ за жилища, се равнява на почти 4% от БВП на страната.

Но училището в малкото френско селце подсказва за предизвикателствата, пред които бейби бумът изправя Франция. По-големият брой бебета, деца и ученици означава повече детски ясли, училища и университети – инфраструктура, за финансирането на която френското правителство все повече се бори. Много от младите остават на преки държавни помощи чрез набор от квоти за социално осигуряване, защото страната все още не успява да създаде достатъчно работни места. Новата програма за финансова подкрепа се очаква да помогне на около 100 000 безработни младежи. Всичко това ще струва 600 млн. евро годишно.

Въпросът е дали Франция може да продължи да спестява значително по-голяма сума от другите западни страни и същевременно да се справя с дълга си.

Номиналният БВП на Франция нарасна с 0,5% в периода 2009 – 2012 г. Междувременно дългът на страната рязко се повиши и се очаква да достигне 93,4% от БВП тази година. Социалните разходи, включително програмите за младите, безработните и възрастните хора, ще достигнат 31,7% от БВП през 2013 г. От своя страна френската безработица отбеляза 15-годишен връх от 11%.

Междувременно съседна Гемания, която се бори с една от най-ниските раждаемости в Европа, разшири икономиката си с 2,7% между 2008 г. и 2012 г. Дългът ѝ, който е пропорционално по-голям от този на Франция през 2008 г., достигна 81,9% от БВП и се очаква да започне да намалява през тази година. Берлин успя да овладее увеличението на социалните разходи, които през тази година се очаква да са около 26,1% от БВП.

Въпреки че ниската раждаемост в Германия означава, че за страната ще бъде все по-трудно да поддържа работната си сила в подкрепа на застаряващото население, в момента тя се гордее с един от най-ниските проценти на безработица сред младежта в еврозоната.

Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Може и да не са се справили, защото е важно в многоетническа Франция кой точно има най-голям принос в тази раждаемост - дали "светлокожите коренни французи" или натурализираните потомци на емигранти от цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 10 години
Спомням си, че някъде около 2000г. четох за демографската ситуация във Франция. Тогавашното правителство за разлика от нашето беше оценило проблема със застаряващата нация и тогава по медиите се писа за плановете на държавата да повиши раждаемостта. Сега разбирам, че са се справили. Следващата стъпка ще е да се постараят да не станат като Испания. И там имаха висока раждаемост и сега имат много младежи, ама все безработни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още