IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският съд издава нови правила за продажбата на електронни цигари

Според ново решени само търговците на тютюн ще могат да продават е-цигари

12:25 | 10.12.13 г. 2
<p>
	През последните години електронните цигари станаха особено популярни. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

През последните години електронните цигари станаха особено популярни. Снимка: архив Ройтерс

Френският съд постанови на 9-и декември, че търговците на тютюн трябва да имат изключително право да продават електронни цигари, което е потенциален удар върху процъфтяващата индустрия на електронните цигари, съобщава The Wall Street Journal.

Търговският съд в Тулуза постанови забраната за широко рекламиране на цигари да важи и за електронните. Изненадващото решение може да повлияе върху усилията за регулиране на продажбите на електронни цигари в Европа. Междувременно продължават споровете дали те трябва да бъдат третирани като тютюневи изделия или не.

Тютюневите компании във Франция и доставчиците на електронни цигари бяха изправени пред сериозна битка за това кой да получи правото да продава електронните устройства.

Решението може да се окаже пречка за нарастващия брой търговски обекти за продажба на е-цигари във Франция. Ако решението остане, тези магазини ще бъдат принудени да затворят.

През последните години електронните цигари станаха особено популярни, отчасти защото пушачите ги смятат за по-малко вредна алтернатива на традиционните цигари.

Въпреки че все още представляват само малка част от световния пазар на тютюневи изделия, популярността им продължава да расте с огромна скорост. Анализаторът от Euromonitor International Шейн Макгил очаква световните продажби на електронни цигари да достигнат 3,5 млрд. долара тази година, като 700-800 млн. долара ще дойдат от Западна Европа.

Прогнозите сочат, че само във Франция пазарът на електронни пазари ще удвои печалбите си и те ще достигнат 137 млн. евро. За сравнение през 2014 г. те бяха 40 млн. евро, показва скорошно проучване на Френската служба за превенция на тютюнопушенето.

Нетърпението на тютюнопроизводителите във Франция да влязат в този бързо развиващ се пазар ги накара да призоват правителството да им даде изключително право да продават електронни цигари.

Френският министър на здравеопазването Марисол Турен заяви, че иска да забрани електронните цигари на публични места, както и тяхното рекламиране.

В този момент всички погледи на сочени към европейските законодатели, които трябва да дадат официална регулаторна рамка по въпроса. Междувременно продължават дискусиите за рисковете и ползите за здравето на хората, свързани с електронните цигари.

Здравните министри в Европейския съюз това лято заявиха, че течността в е-цигарите, която съдържа най-малко 2 милиграма никотин на милиметър, трябва да бъде регулирана. Това пък може да ограничи продажбите на този вид продукти само в аптеките и то в много страни, включително и във Франция. Европейският парламент обаче заяви, че електронните цигари трябва да бъдат регулирани също като обикновените цигари, именно заради течността, която съдържат.

Сред темите на обсъждане са и забраните на сладките ароматизатори, които могат да направят електронните цигари по-привлекателни за тийнейджърите. На дневен ден е и възможността за забрана на резервоарите за презареждане на електронната цигара, тъй като регулаторните органи се опасяват, че те могат да са особено опасни за малки деца, тъй като могат да бъдат случайно погълнати.

За около 300 магазина във Франция, които продават електронни цигари, решението на съда е абсолютен шок. Опасенията на собствениците на магазини за е-цигари са, че 2500 работни места могат да изчезнат след въвеждането на забраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Регулации му е майката - все за доброто на...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Борбата между институциите е...... за контрола на нарко-пазарите :)Звучи абсурдно и цинично, но е истина.Никотиновата зависимост се смята за по-силна от хероиновата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още