IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишните приходи на Unilever отстъпиха с 3%

Aнгло-холандската компания за потребителски стоки отчете ново забавяне на растежа си в развиващите се пазари

11:06 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годишните приходи на Unilever отстъпиха с 3%

Aнгло-холандската компания за потребителски стоки Unilever отчете спад в годишния оборот, воден от забавянето на продажбите в развиващите се пазари, пише WBP Online.

Финансовият отчет на дружеството показа понижение на годишните приходи с 3% до 49,8 млрд. евро. По този начин печалбата на акция достигна равнище от 1,66 евро.

"Растежът в развиващите се пазари продължава да се забавя в резултат на въздействието на икономическата несигурност и обезценяването на валутите, което се отразява на потребителското търсене", заявиха от Unilever.

Нетната годишна печалба на англо-холандската компания се увеличи с 9% до 5,26 млрд. евро, докато оперативната печалба нарасна с 8% до 7,5 млрд. евро спрямо година по-рано.

Основните продажби на дружеството се повишиха с 4,3% през отчетната година, водени въпреки всичко от скока от 8,7 на сто в развиващите се икономики.

"Постигнахме още една година на растеж на основните продажби и печалбата, съчетана със силен паричен поток. Това бе постигнато въпреки значителните икономически насрещни ветрове и силно конкурентните пазари", коментира главният изпълнителен директор на компанията Пол Полман.

Основните продажби на Unilever в Европа намаляха с 1,1% през годината, докато в Северна и Южна Америка бе отчетен растеж от 4,6 на сто.

"Южните ни пазари в Европа показват ранни признаци на стабилизация, която обаче е компенсирана от забавянето на растежа в северната част на континента. Спадът на спредовете тежеше върху резултатността в Германия и Холандия, но Обединеното кралство отчете 25-то поредно тримесечие на растеж", отбелязаха от Unilever.

Що се отнася до четвъртото тримесечие на годината, основните продажби нараснаха с 4,1% до 11,8 млрд. евро, докато продажбите в развиващите се пазари се повишиха с 8,4%.

Запитан за перспективи пред дружеството, Полман посочи, че очаква "продължаваща нестабилност на външната среда".

В първите минути на търговията в Лондон във вторник акциите на Unilever поскъпват с 4,16% до 2 538,50 паунда за брой.

Повече за глобалното доверие на инвеститорите може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още