fallback

Гърция постигна споразумение с кредиторите

Cделката бе постигната след шест месеца на застой в преговорите

15:25 | 18.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция е постигналa сделка със своите международни инспектори за преструктуриране на задълженията на средиземноморската страна, съобщава Ройтерс. Споразумението ще позволи отпускането на дълго отлагания пореден спасителен транш за Атина.

Гръцкият министър-председател Андонис Самарас заяви във вторник, че споразумението не включва изискването за нови мерки за строги икономии. Министърът на финансите Янис Стурнарас от своя страна посочи, че официалният текст на споразумението ще бъде изготвен в следващите няколко дни.

Споразумението бе сключено след шест месеца на застой в преговорите с представителите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК). Диалогът бе осеян с проблеми по редица въпроси, включително уволненията в публичния сектор и пазарните реформи.

Спасяването на Гърция е една от основните теми в Европа от 2010 г. насам. Изплащането на спасителните заеми за Атина зависи от изпълнението на ключовите критерии, формирани от кредиторите, в това число намаляване на разходите, увеличаване на данъците и реформи в редица сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още