IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е постигнала 1,5 млрд. евро бюджетен излишък за 2013 г.

Брюксел гледа скептично на данните и чака да бъдат потвърдени от Евростат

15:52 | 16.02.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Гърция е постигнала 1,5 млрд. евро бюджетен излишък за 2013 г.

Гърция е постигнала бюджетен излишък от 1,5 млрд. евро за 2013 г., заяви премиерът на страната Андонис Самарас, подчертавайки, че резултатът е три пъти по-голям от предварителните очаквания.

Постигането на милиард и половина излишък, без да се отчитат разходите по дълга, трябваше да бъде изпълнено през 2014 г., но страната успя да го реализира година по-рано.

Това е първият път за последните над 10 години, в който Гърция записва първичен излишък. Благодарение на данните Атина получава силен коз в ръцете си в преговорите с международните кредитори.

Брюксел обаче гледа скептично да всичко това, тъй като данните трябва да бъдат потвърдени през април от Евростат. На срещата на еврогрупата през ноември беше решено, че ако Гърция запише първичен излишък, тя може да получи още помощ за редуциране на огромния дълг, който има.

Гръцката икономика ще излезе от шестгодишната рецесия по-късно през 2014 г., сочат прогнозите. Във втората половина на годината се очаква и първата за страната от 2010 г. насам продажба на средносрочен дълг. Гърция се надява, че от петгодишни облигации ще може да получи между 1,5 и 2 млрд. евро.

Освен това през май в страната ще се проведат местни избори. Силни резултати на евроскептичната лява партия Сириза обаче биха разклатили и без това крехкото правителство.

Централната банка на Гърция предупреди, че, ако по време на вота има скандали, те могат само да навредят на икономическото възстановяване. 

Повече за Гърция можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ето Ви малка доказателствена подкрепа на коментара ми от днес:Рекордни имотни данъци за гърците тази година - Налозите са скочили седем пъти от началото на кризата през 2009 г.http://***.dnes.bg/balkani/2014/02/17/rekordni-imotni-danyci-za-gyrcite-tazi-godina.216092
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Те затова ще ги държат над водата - и да показват великодушието на "ЕС и кредитори"... иначе, само при 1 неотписване на дълг и им свалят гащичките от раз... но не е това целта!Целта е тотален контрол /печатарите решават колко над водата да са, ако слушат/ и никакви чужди /пречещи за контрола/ свободни ПЧИ! - те се премахват като изобщо съществуващи - чрез конфискация (Лагард - окт.2012) и чрез ограничаване местата на ползването им - чрез местни регулации->реформи. Това гарантира на местните маймуни да не могат да забогатеят "случайно", което е ненужна свобода... обратно, чрез вменяване на дълг /контролирано - ако е висок се отписва/, им се отнема собствеността - бавно и дългосрочно!Премахват се всички начини за облаги - природните ресурси и държавната собственост стават собственост на печатарите чрез приватизация и концесии. Дълга поражда нужда, а тя - форма на действие, което е под чужд контрол - контролиращите определят цената спрямо дълга и прибират всичко, без да дават нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Този бюджетен излишък да не е плод на новото т.нар. "двойно счетоводство"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ami saglasen sam.. pozvolqt li *** na Gr shte e jestok udar varhu renometo na EZ. A EZ e fyrhoven instrument za promivki vav vqrata za "edin po-dobar jivot".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Разбира се, че това няма да стане... дори и след още 6г!Целта не е "да *** от глад по улиците" - ако беше това, един повод за война може да се намери винаги ;))))))))))))Целта е да те качат на пързалката на която ти се отнема всичко: право, свобода, собственост!! Бавно и еднопосочно!Грешката на Логиката ти е, че ако едно твърдение е Грешно, то от тук не следва за Друго (несвързано с първото), че е вярно! Просто първото си остава Грешно! -> Заблуда: човек счита липсата на доказателства за едно виждане като доказателство в правотата на друго виждане.А за да разбереш тоталната ти заблуда /незнание/, която е силно проявена в последните ти 2изречения, то наблегни на основите в които разглеждаш социума, /та да ми говориш за следствия като социална справедливост/ ЧРЕЗ парите, но не като хипотетичен иснтрумент (универсален и всеобхватен), а като практическа манипулация (от къде идват, защо и при какви условия)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Грую Груев
преди 10 години
Ванка, това ЩЕ го чакаме вече 6-та година: ще *** от глад по улиците, ще си плащат, ще приватизират, ще им падне стандарта до нашия - ще, ще, ще, ама не ще бе, не ще. Все още нашите *** ходят в малякия да ги *** за без пари, а гръцките *** се бършат от български ръце, а не обратното :(Вярването в утопия като социална справедливост е вредно за здравето. Няма справедливост на капиталовите пазари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Гърция обмисля мораториум върху плащанията по дълга, става ясно от писмен отговор на Организацията за управление на държавния дълг до депутата от партията на Независимите гърци Мария Колия Царуха, цитиран от вестник Нафтемборики. От същия документ става ясно, че Организацията се съмнява дали гръцкия външен дълг е устойчив в сегашния му вид. Мария Колия Царуха е заместник-председател на гръцкия парламент. - See more at: http://***.grreporter.info/Grciya_obmislya_moratorium_vrhu_plashchaniyata_po_dlga/15048#sthash.7KuMFz90.dpufДори и да им е вярна статистиката, дървото ги чака. Те са трогателни, като обясняват какви трудности изпитват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ако някой реши субективно поради абсолютно незнание или грешни аксиоми от силно възприета промивка на ТВ-реалност, да се кефи на "маляките", то нека обърне Фнимание на дълбочината на приватизацията която ги оЧаква и концесионните мераци които се изсипват ... изведнъж от нищото! - а гениалността на ПЛАНА на който са 100% роби е в това, че всички приходи от всичко изброено + всичко което се сетите, няма да им стигне да компенсират САМО очакваното "отписване на дълг" ако не бъде направено! А високото ниво от което започва "падането им" е предварително спазарено с цел, оживяване на тези дето са ги продали, спрямо местния маймунски праг на търпимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
Грую Груев
преди 10 години
евалата на маляките - стъкмистиката им работи на пълни обороти. Сега следва ново отписване на дълг, а всички приказки за "наказание" и "тогава са яли, сега да плащат" отново отиват в канала. Евала, маляки, само вие можете хем да клатите европата, хем тя дави се кефи - много ми е гадно да го призная, но е факт: там имат политици, за разлика от тукашните тикви, гейове и ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
Хубава новина, но дано само на власт не дойдат някакви крайни, които да провалят всичките планове за стабилизиране на Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още