IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията предлага нови правила за производството на биопродукти

Очаква се част от мерките да стимулират малките стопанства

15:51 | 26.03.14 г.
Еврокомисията предлага нови правила за производството на биопродукти

Европейската комисия предлага да бъде опростено законодателството за биологичните продукти. Това става ясно от предложение за нов регламент за сектора.

През последните десет години пазарът на ЕС за биологични продукти е нараснал четирикратно, което налага актуализиране и приспособяване на правилата, така че секторът да може да продължи да се развива и да се справя с предизвикателствата в бъдеще. Новите правила би трябвало да отстранят недостатъците в действащата система, се казва в съобщение на ЕК.

Предложението има три основни цели: да се запази доверието на потребителите, да се запази доверието на производителите и да се улеснят земеделските стопани, когато решат да започнат да се заемат с биопроизводство.

Конкретните предложения на Комисията са следните:

да се укрепят и хармонизират правилата в ЕС, също и по отношение на внасяните продукти, като се премахнат редица от съществуващите изключения по отношение на производството и контрола;

да се укрепи контролът, като той се базира на принципа за оценка на риска;

да се улесни преминаването на малките стопанства към биоземеделие, като се въведе възможността за групово сертифициране;

да се добавят нови разпоредби за износа;

да се опрости законодателството, за да се намалят административните разходи за стопаните и да се повиши прозрачността.

Ще бъде насърчавано предлагането на биологични храни — например в училищата.

Очаква се новите правила да засилят мерките срещу фалшифициране на биопродукти и като цяло да бъде затегнат  режимът на сертифициране на органичното земеделие в ЕС, коментира вчера решението на ЕК Франс прес.

Според коментара очакваните ефекти от предложението са да се сложи край на многобройните изключения, които заплашват да лишат от смисъл етикетите био в ЕС, да се отвори секторът за малките производители, често обезкуражавани заради сегашните тежки процедури, да се засили износът и да се попречи на вноса на продукти, които са био само на хартия. Освен това производителите ще трябва да направят избор – дали да отглеждат 100% био, или само конвенционални насаждения. За да има етикет био, месото също ще трябва да бъде от животни, хранени със сто процента биофуражи (при сегашен праг от 95 на сто), като нивото на разрешените остатъци от пестициди ще бъде намалено, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

В предложението на Брюксел се припомня, че в биоземеделието се съчетават най-добрите практики за опазване на околната среда, висока степен на биологично разнообразие, опазване на природните ресурси и високи стандарти за производство, в което се използват природни вещества и процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още